Het belang van tekenpreventie voor de gezondheid van je hond

Het belang van tekenpreventie voor de gezondheid van je hond

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze kunnen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor zowel honden als mensen. Als eigenaar van een huisdier is het essentieel om te weten hoe je teken bij honden kunt herkennen en behandelen, evenals hoe je ze kunt voorkomen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en je voorzien van nuttige informatie om je harige vriend te beschermen.

Hoe herken je teken bij honden?

Het is belangrijk om regelmatig je hond te controleren op teken, vooral na wandelingen in gebieden waar teken vaak voorkomen, zoals bossen, graslanden en struikgewas. Teken zijn meestal te vinden op warme, vochtige plekken op het lichaam van je hond, zoals rond de oren, tussen de tenen, in de liesstreek en onder de oksels. Hier zijn enkele tekenen dat je hond mogelijk teken heeft:

 1. Zichtbare teken: Je kunt de teken daadwerkelijk op de huid van je hond zien zitten. Ze zijn klein, bruinachtig of zwart van kleur en lijken op kleine spinnetjes.

 2. Jeuk en irritatie: Je hond kan krabben of likken aan delen van zijn lichaam waar teken zich hebben vastgeklampt. Dit kan leiden tot huidirritatie en ontsteking.

 3. Rode, gezwollen plekken: Als een teek zich heeft vastgezet op de huid van je hond, kan er een rode, gezwollen plek ontstaan rond de beet.

Hoe behandel je tekenbeten bij honden?

Als je een tekenbeet bij je hond ontdekt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen om het risico op ziekteoverdracht te verminderen. Volg deze stappen om een teek veilig te verwijderen:

 1. Gebruik een tekentang of pincet: Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond vast met een tekentang of een fijnpuntige pincet.

 2. Trek de teek voorzichtig recht omhoog: Oefen een gelijkmatige, langzame druk uit terwijl je de teek verwijdert. Vermijd draaiende bewegingen, want dit kan ervoor zorgen dat de teek afbreekt en de mondresten achterblijven in de huid van je hond.

 3. Desinfecteer de beetplaats: Reinig het gebied grondig met een antiseptische oplossing om infectie te voorkomen.

 4. Volg de gezondheid van je hond op: Houd de beetplaats in de gaten en let op eventuele tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of pus.

Tekenpreventie voor honden

Naast het regelmatig controleren en verwijderen van teken, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om je hond te beschermen tegen tekenbeten:

 1. Gebruik tekenwerende producten: Er zijn verschillende tekenwerende producten beschikbaar, zoals halsbanden, spot-on behandelingen en sprays. Raadpleeg je dierenarts om het juiste product voor jouw hond te vinden.

 2. Vermijd gebieden waar teken voorkomen: Probeer wandelingen in hoog gras en dichtbegroeide gebieden te vermijden, vooral tijdens het tekenseizoen (meestal van de lente tot de herfst).

 3. Gebruik preventieve medicatie: Sommige dierenartsen kunnen preventieve medicatie voorschrijven die je hond beschermt tegen teken en andere parasieten.

 4. Houd de omgeving schoon: Houd je tuin goed onderhouden door gras kort te houden en struiken te snoeien om tekenpopulaties te verminderen.

Door deze preventieve maatregelen te volgen en regelmatig je hond te controleren op teken, kun je helpen om je harige metgezel te beschermen tegen deze vervelende parasieten en de ziekten die ze kunnen overdragen.

Conclusie

Tekenbeten bij honden kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om ze snel te herkennen en te behandelen. Door regelmatig je hond te controleren op teken, te investeren in preventieve producten en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens buitenactiviteiten, kun je de kans op tekenbeten bij je hond aanzienlijk verminderen. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vragen of bezorgdheden hebt over tekenpreventie of -behandeling voor je hond. Met de juiste zorg en aandacht kun je je harige vriend gezond en gelukkig houden, vrij van teken en de problemen die ze met zich meebrengen.

Terug naar blog