Hoe moet ik mijn hond wassen?

Hoe moet ik mijn hond wassen?

Het kan voor veel mensen die net hun eerste hond hebben gekregen een uitdaging zijn om erachter te komen hoe vaak ze hun hond moeten wassen. Het juiste antwoord hangt af van verschillende factoren.

Wat voor vacht heeft jou hond?

De frequentie van de verzorgingsbehoeften van jou hond wordt sterk beïnvloed door het soort vacht dat hij heeft. Het is echter niet zo eenvoudig als zeggen dat hoe minder vaak je je haar hoeft te wassen, hoe korter het is. De rassen met lange haren bevinden zich in het tegenovergestelde spectrum, zoals de Maltezer en de Collie. De hoeveelheid haar bepaalt hoe vaak het moet worden gewasssen.

Wanneer ze echter met een draad zijn vastgebonden, hoeft een ras als de Puli, dat in theorie een langharig ras is, niet zo vaak te baden. De Puli produceert niet de traditionele hondenstank, en eerlijk gezegd heeft een Puli waarschijnlijk niet zo vaak baden nodig als de meeste andere rassen. Deze informatie is volgens de experts.

Hoe zit het met honden die niet extreem groot of extreem klein zijn? Rassen met dikke of dubbele vachten, zoals Labrador Retrievers, Golden Retrievers, Siberische Huskies, enz., beschermen de honden natuurlijk tegen de kou en de hitte tijdens de zomer.

Bestaan er gezondheidsproblemen bij het wassen van je hond?

De trimmer of dierenarts van jou hond kan aanbevelen om een medicinale shampoo te gebruiken wanneer je jou hond wast als de hond lijdt aan een of meer specifieke gezondheidsproblemen. Om de goede gezondheid van jou hond te behouden, is een regelmatige verzorgingsroutine vereist, zelfs als hij momenteel in goede vorm is. Experts zijn het erover eens dat het goed is voor het dier om de oren van een huisdier schoon te houden en de nagels elke maand te knippen. “Een volledige verzorging van de vacht van het dier, inclusief borstelen, kammen en conditioneren, is belangrijker voor de gezondheid van het dier dan regelmatig baden.”

De gezondheid van de eigenaar is een andere kritische overweging. De specialist legt uit dat er gelegenheden zijn dat het bad meer voor het comfort van de persoon is dan voor het dier. Baasjes die last hebben van allergieën zullen vaak reageren op de huidschilfers van hun hond. Dit kan worden verholpen door je hond eens in de zeven dagen te wassen. Een shampoo die huidschilfers verwijdert, kan ook helpen bij het reguleren van menselijke allergieën.

Hoe zou je de levensstijl van jou hond omschrijven?

De inspanning die nodig is om een ras met korte vacht tussen baden schoon te houden, is vaak minder dan die van een ras met een lange vacht, wat betekent dat een actieve levensstijl gemakkelijker vol te houden kan zijn bij een ras met korte vachten. “Je kunt wegkomen door kortharige honden lekker in te wrijven met een vochtig washandje om het vuil te verwijderen dat tijdens een druk bezoek aan het hondenpark is opgepikt”, voegt hij eraan toe. “Het vuil dat tijdens het drukke bezoek aan het hondenpark is opgepikt, kan op deze manier worden verwijderd.”

De dag komt ten einde met het volgende advies van een gezagsdrager: “We moeten onze huisdieren wassen als ze niet langer knuffelbaar zijn.”

Factoren om te overwegen voordat je je hond gaat wassen:

Het is niet nodig om een hond heel vaak te wassen als de hond in goede conditie is, kort, glad haar heeft en geen huidproblemen heeft. Meestal wassen hondenbezitters hun honden meer voor hun gemak dan voor hun honden. Het zou echter helpen als je jou hond metgezel ten minste eenmaal per twee tot drie maanden zou proberen te wassen. Wanneer je jou hond wast, heeft je een uitstekende gelegenheid om hem grondig te onderzoeken op eventuele symptomen van huidaandoeningen of knobbels die kunnen wijzen op een ernstiger gezondheidstoestand. Er zijn echter omstandigheden waarin het nuttig voor hem kan zijn om jou hond regelmatiger te wassen.

De hoeveelheid activiteit die jou hond krijgt

Als jou hond actief is en graag veel tijd buiten doorbrengt, heeft hij waarschijnlijk een bad nodig. Dit geldt vooral als ze graag regelmatig zwemmen of in de modder spelen. Zelfs als ze niet geneigd zijn om in de war te raken, kunnen honden die zich bezighouden met krachtige activiteit, vaker baden nodig hebben om hun geur onder controle te houden.

De kenmerken van hun haar of huid

Volgens de American Kennel Club moeten hondenrassen met lang of krullend haar vaak consequenter worden gebaad. Daarnaast moeten deze goed verzorgd worden om te voorkomen dat hun vacht gaat klitten. Om de vacht in goede conditie te houden, adviseert de AKC deze hondenrassen ten minste eens in de vier tot zes weken tussen de douches te borstelen en ze ten minste eens in de vier tot zes weken te wassen. Zolang hun huid en jassen in goede staat zijn, kunnen kortharige hondenrassen zoals Labrador retrievers wegkomen met minder regelmatig wassen.

Wat als jou hond geen haar heeft? Het wekelijks wassen van haarloze rassen zoals de Chinese kuifhond is noodzakelijk omdat deze honden geen vacht hebben om hun huid tegen de elementen te beschermen. Volgens deskundigen kunnen honden met een vette huid, zoals cocker-spaniëls en bassethounds, ook baat hebben bij meer regelmatige wasbeurten om de ophoping van olie op hun huid te verminderen.

Allergieën of huidproblemen

Sommige honden zijn vatbaar voor allergieën of huidaandoeningen en hebben mogelijk medicinale shampoo nodig tijdens regelmatige badsessies. Jou hond regelmatig wassen met een shampoo die colloïdale havermout bevat, kan ook helpen bij honden die last hebben van een jeukende huid. Jou hond vaak wassen kan nodig zijn voor honden die niet gunstig reageren op orale of plaatselijke parasietenbehandelingen om vlooien en teken onder controle te houden.

Je geluk en tevredenheid

Een golden retriever die rondzwierf in een modderpoel, modder die over zijn hele gezicht was aangekoekt. Hondenbezitters kunnen soms baat hebben bij het vaker wassen van hun dieren. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor huidschilfers van huisdieren of als jou hond de neiging heeft om allergieën van buitenaf op te sporen, kan het gemakkelijker voor je zijn om te ademen door jou huisdier regelmatig te wassen om allergenen uit hun vacht te verwijderen. En als jou hond bij je mag slapen of op de meubels mag zitten, is het een stuk prettiger om hem te wassen zodra hij begint te stinken.

Terug naar blog