Zes manieren om te voorkomen dat je hond kwijt raakt

Zes manieren om te voorkomen dat je hond kwijt raakt

Je hond kwijt raken is het allerergste wat een hondeneigenaar kan overkomen. Het is hartverscheurend om een dierbare te verliezen, maar het verliezen van een huisdier is verwoestend. De veiligheid en het welzijn van onze huisdieren zijn van het grootste belang.

Het zou helpen als je altijd een checklist bij de hand had om ervoor te zorgen dat jou huisdier niet zoekraakt, hoe veilig je ook denkt te zijn als huisdierbezitter. Hierbij de zes belangrijkste tips om deze preventief op te volgen.

1.Microchip jou hond

Als jou hond zijn halsband verliest en wordt teruggevonden vermeldt de microchip de naam, de contactgegevens en het telefoonnummer van het baasje of het dierenasiel. Een microchip kan bij jou hond worden geïmplanteerd zonder enig ongemak en jou hond zal er niks van merken.

Hij is ongeveer zo groot als één rijstkorrel. De microchip wordt door een dierenarts in de huid van jou hond geïnjecteerd en zal de rest van zijn leven op zijn plaats blijven.

2.Koop een ID halsband

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt, is het verrassend hoeveel mensen zich niet bewust zijn van hoe belangrijk het is voor hun hond om een ID-tag en een goed passende halsband om hun nek te hebben. Zo kun jij je hond niet kwijt raken.

Te losse halsbanden hebben een grotere kans om los te raken, te scheuren en uiteindelijk onbruikbaar te worden. Controleer de staat van de halsband van jou hond om er zeker van te zijn dat hij goed functioneert. Het is van cruciaal belang dat je de juiste balans vindt tussen veiligheid en comfort.

Als jou hond een ID-tag draagt, is het veel gemakkelijker voor iemand om hem te herkennen en jou contactinformatie op te halen. Honden tags zijn online te koop of kunnen tegen een redelijke prijs worden gemaakt in een plaatselijke dierenwinkel. Misschien wil je jou telefoonnummer op de halsband schrijven als extra bescherming.

Hond kwijt raken

3.Leer komen en blijven

Jou hond moet twee van de meest fundamentele commando’s leren: “Kom” en “Blijf”. Als je deze twee commando’s gebruikt, wordt de kans kleiner dat jou hond van je gescheiden wordt. Jou hond zal waarschijnlijk opgewonden of geïnteresseerd raken in iets tijdens een wandeling, in het park, of in de auto terwijl je op pad bent.

Om jou hond succesvol te overtuigen om te stoppen, moet je hem eerst deze commando’s leren en jou autoriteit als roedelleider vestigen. Als jou hond deze instructies leert, kan het zijn leven redden.

Het zou ideaal zijn als je jou puppy’s deze instructies zo snel mogelijk na hun geboorte kunt bijbrengen. Oudere honden kunnen de instructies nog leren als ze de kans krijgen. Hoe eerder je echter begint met oefenen, hoe beter het op de lange termijn voor je zal zijn.

4.Lijn jou hond altijd aan

Een hondenriem is een absolute noodzaak als je eigenaar bent van een hond. De riem van een hond is een essentieel aspect van hondenbezit. Als je op zoek bent naar een riem die het beste werkt voor je en jou hond, zijn er genoeg opties om uit te kiezen. Liever een duurdere en betere riem dan je hond kwijt raken.

Zorg ervoor dat de riem die je kiest geschikt is voor de grootte en het ras van jou hond. Omdat er andere honden in het park aanwezig kunnen zijn wanneer je aan het wandelen bent, kun je het beste een kortere riem gebruiken die je meer controle geeft over jou hond als hij achter een andere hond aan wil rennen.

5.Bescherm jou tuin en huis

Wanneer een hond ontsnapt uit de tuin, is dit een van de meest voorkomende methoden waarmee ze gedesoriënteerd raken. Er zijn verschillende gevallen geweest waarin mensen honden op straat hadden zien lopen en ze voor zwerfhonden hielden, terwijl ze per ongeluk uit hun achtertuin waren ontsnapt.

Controleer de omheiningen rond jou huis voordat je jou hond op het erf loslaat. Het zou helpen als je een omheining had met de juiste hoogte voor de grootte van jou hond, zodat hij er niet overheen kan springen. Zelfs als jou hond niet over de omheining kan springen, kan hij zich nog een weg naar buiten graven.

De onderkant van de omheining moet worden bekleed met kiezels of kippengaas om dit te voorkomen. Onderzoek uit voorzorg de omheining op gaten of kieren waar jou hond zich overheen kan wurmen.

6.Laat jou huisdier steriliseren of castreren

Het laten steriliseren of castreren van jou hond helpt om het aantal dieren in asielen te verminderen, maar het helpt ook om te voorkomen dat jou viervoeter afdwaalt en van je gescheiden wordt. Als gevolg van hun aangeboren seksuele drift, zijn  niet gecastreerde mannelijke honden eerder geneigd om vrouwtjes te benaderen.

Als gevolg hiervan is een niet gecastreerde hond meer geneigd te verdwalen tijdens het zoeken naar andere vrouwelijke honden, waardoor de kans toeneemt dat hij wordt aangereden door een auto. Door jou hond te laten castreren wordt deze neiging weggenomen, waardoor jou hond rustiger en voorspelbaarder wordt en soortgelijke gedragsproblemen in de toekomst worden voorkomen.

Aangezien na de ingreep minder reuen met de vrouwelijke honden willen paren, zullen ook zij de voordelen hiervan ondervinden. Het verdient de voorkeur om agressieve reuen uit de buurt van de teefjes te houden om dit te voorkomen. Zo kun jij je hond niet kwijt raken.

Werk consequent aan het terugroepen van jou hond

“Terugroepen” van jou hond is in feite hetzelfde als zeggen, “Kom hier! “tegen haar. Een goed getrainde hond zou in staat moeten zijn om van een aanzienlijke afstand naar je terug te keren, ongeacht de omringende afleidingen. Als je slechts op één commando vertrouwt, maak er dan een terugroepcommando van. Je wilt het leven of de veiligheid van jou hond niet in gevaar brengen door op dit commando te vertrouwen. Zelfs de best opgevoede en meest gehechte honden kunnen af en toe falen in deze taak.

Maar als de riem breekt, hij de deur uit vlucht of iets anders gebeurt, geeft een goede commando een extra zekerheid. Daarom moet je jou hond leren om op jou commando’s te reageren en deze regelmatig oefenen. Doe haar een extra lange riem om (zoals de riem die we je hierboven voorstelden) en laat haar uit in een groot, open veld.

Terug naar blog