Welke symptomen zijn er voor dementie bij honden?

Welke symptomen zijn er voor dementie bij honden?

Dementie bij honden bestaat. Honden kunnen hun verstand verliezen naarmate ze ouder worden, wat zich kan uiten als cognitieve stoornissen. Hoewel de puppy of kitten nooit zal vergeten waar hij zijn sleutels heeft gelaten, kan hij zich terugtrekken uit zijn familie, zich verloren voelen in zijn eigen huis, zonder reden huilen of moeite hebben met slapen. Helaas is er geen behandeling voor deze ziekte en worden de symptomen alleen maar erger naarmate de tijd verstrijkt. Sommige medicijnen kunnen aan honden worden gegeven, maar geen van deze is nog goedgekeurd voor katten.

Dementie bij honden

De meeste mensen weten wat de ziekte van Alzheimer en seniliteit betekenen. Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat oudere honden en katten een ziekte kunnen krijgen die cognitieve stoornis wordt genoemd en die erg lijkt op de ziekte van Alzheimer (CD).

Studies hebben aangetoond dat beta-amyloïde eiwitafzettingen een rol spelen bij de ontwikkeling van CD bij honden en katten. Onderzoekers proberen echter nog steeds te achterhalen waardoor de afwijkingen in de hersenen van aangetaste dieren worden veroorzaakt. Deze afzettingen zorgen ervoor dat de hersenen niet zo goed werken als zou moeten. Het is intrigerend dat onderzoek naar de ziekte van Alzheimer bij mensen vergelijkbare resultaten heeft opgeleverd als onderzoeken op dieren.

Er is een gebrek aan kennis over de exacte prevalentie van CD bij honden en katten. Aan de andere kant zijn er aanwijzingen dat de incidentie van de ziekte toeneemt met de leeftijd van het huisdier. Volgens één onderzoek trof CD 47 procent van de honden in de leeftijd van 11 tot 12 jaar en 86 procent van de honden in de leeftijd van 15 tot 16 jaar.

Identificatie van dementie bij honden

Het kan in sommige gevallen een uitdaging zijn om enkele van de subtiele klinische symptomen van CD te onderscheiden van de gebruikelijke verouderingsmarkers. Voorbeelden hiervan zijn langzamer gaan en minder bewegen. Aan de andere kant vertonen hoektanden en katten die door CD zijn aangetast een breed scala aan symptomen, waaronder de volgende:

 • "vergeten" hoe de kattenbak moet worden gebruikt of "buiten de bak wegdoen" zijn beide voorbeelden van wat bij katten "huisvuil" wordt genoemd.
 • verlaagde activiteitsniveaus
 • een verzwakking van de concentratie
 • desoriëntatie
 • Pacing
 • Voice-overs (vaak zonder reden)
 • Observeren (soms tegen muren)
 • Variaties in de slaapcyclus ('s nachts ronddwalen)
 • de handeling om afstand te nemen van interacties met leden van het eigen gezin
 • Ongerustheid

Sommige huisdieren kunnen de indruk wekken dat ze de leden van het gezin niet kennen. En ze kunnen zich zelfs strijdlustig gedragen tegenover andere huisdieren of mensen in het huishouden alsof ze buitenstaanders zijn.

Dementie of toch iets anders?

Bij het diagnosticeren van CD is de meest cruciale stap het uitsluiten van andere medische ziekten die symptomen kunnen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die van CD. Een oudere kat die begint te poepen buiten de kattenbak, kan bijvoorbeeld lijden aan een blaasontsteking, diabetes, schildklierziekte of nierziekte. Andere mogelijke oorzaken zijn nierziekte en schildklierziekte. Er is een mogelijkheid dat vaker urineren het gevolg is van al deze variabelen. Evenzo kan een kat die aan artritis lijdt, moeite hebben om de kattenbak in en uit te gaan, waardoor de kans kleiner wordt dat de bak wordt gebruikt.

Het gezichtsvermogen en gehoor van oudere honden kunnen soms afnemen, wat van invloed kan zijn op hoe ze omgaan met en reageren op leden van het gezin. Het kan ook vaak leiden tot een gevoel van onzekerheid. Jou dierenarts kan een verscheidenheid aan diagnostische procedures nodig hebben om de mogelijkheid van andere medische ziekten uit te sluiten. Voordat hij tot een diagnose van CD komt.

Het is mogelijk om de onderstaande voorbereidende tests uit te voeren:

 • Er zijn verschillende bloedtesten beschikbaar, waaronder een chemisch panel en een compleet bloedbeeld (CBC)
 • Urineonderzoek en urinekweektests worden gebruikt om de nierfunctie te evalueren en te zoeken naar aanwijzingen voor infectie in de nieren
 • Röntgenfoto's, worden gebruikt om te controleren op symptomen van artritis, evenals op kanker en andere afwijkingen die aanwezig kunnen zijn
 • Er werd abdominale echografie uitgevoerd
 • Bloedonderzoek van een specifiek soort wordt gebruikt om de schildklierfunctie en de status van andere medische aandoeningen te evalueren.

Neurologen worden vaak gecontacteerd als mensen willen weten of ze hersentumoren of andere problemen hebben die het centrale zenuwstelsel aantasten.

Behandeling dementie bij honden

Hoewel dementie niet kan worden genezen, kunnen sommige medicijnen de symptomen helpen verminderen en de progressie van de aandoening vertragen. Er zijn medicijnen die, afhankelijk van de ernst van de klinische symptomen, maar er is momenteel geen medicijn dat is goedgekeurd. Er is een dieet dat gunstig kan zijn, evenals voedingssupplementen die katten en honden kunnen helpen bij het beheersen van de ziekte. Vetzuren, met name omega-3- en omega-6-vetzuren, zijn gunstig voor honden die cognitieve achteruitgang ervaren.

Geen enkel medicijn kan de effecten van CD bij alle honden volledig omkeren. Aan de andere kant heeft onderzoek aangetoond dat regelmatige fysieke activiteit en mentale stimulatie het risico op het ontwikkelen van CD kunnen helpen verlagen. Om hun geest scherp te houden naarmate ze ouder worden, kunnen honden regelmatig oefeningen doen. Sommige dieren, zoals katten en honden, voelen zich misschien minder gestrest als ze een vast schema hadden.

Laten we zeggen dat de ziekte te erg wordt en problemen veroorzaakt zoals woede en onvermogen om te bewegen die de kwaliteit van leven schaden. In dat geval kan euthanasie een mogelijke oplossing zijn. Dierenartsen kunnen gezinnen misschien helpen deze problemen op te lossen en in het reine te komen met het feit dat hun dierbaren stervende zijn.

Preventie

Er is geen andere methode bekend om dit te voorkomen dan huisdieren in goede lichamelijke conditie te houden gedurende hun hogere leeftijd door ze voldoende beweging en mentale stimulatie te geven.

Terug naar blog