Waarom traktaties de juiste manier zijn

Waarom traktaties de juiste manier zijn

Sommige hondeneigenaren zijn er niet zeker van of het gebruik van traktaties tijdens het trainen van een hond goed is. Wij kunnen bevestigen dat dit ‘juist’ de manier is om je hond te belonen voor goed gedrag. Zeker in het begin kun jij je puppy niet vaak genoeg belonen. Immers, een ‘goedzo’ of ‘braaf’ vind een hond prettig om te horen, maar dat is geen échte beloning. Wanneer honden worden beloond voor goed gedrag, is de kans groter dat ze snel leren en een uitstekende tijd hebben.

–          Redenen om training traktaties te gebruiken

Als je probeert om jou hond te trainen, gebruik dan geen traktaties als een vorm van straf of omkoping. Op dezelfde manier als jou salaris moet worden behandeld; traktaties moeten hetzelfde worden behandeld. Zelfs als je van je werk en je werkgever houdt, zul je niet meer komen opdagen als je niet betaald krijgt.

Ze zeggen dat honden werken voor het eten dat ze krijgen. Je kunt ze gebruiken om ervoor te zorgen dat jou hond enthousiast blijft om deel te nemen aan trainingssessies.

–          Gebruik hondensnoepjes om te verleiden

Hondensnoepjes kunnen worden gebruikt om jou hond om te kopen om een bepaalde actie uit te voeren. Begin met het belonen van jou hond voor goed gedrag, zoals zitten. Trakteer jou hond dicht bij zijn neus en breng dan langzaam de traktatie terug over het hoofd.

De meeste honden zullen de traktatie volgen door hun neus omhoog te steken, waardoor hun achterwerk zal zakken. Naast liggen en rollen is lokken effectief bij verschillende andere trucjes.

–          Beloon jou hond met een traktatie

Als bonus kun je hondensnoepjes gebruiken om jou hond te belonen als hij iets goed doet. Je moet jou hond onmiddellijk belonen nadat hij is gaan zitten als je hem in die positie hebt gelokt. Voor alle gedragingen geldt dat je jou hond snel moet belonen, zodat hij zijn acties kan koppelen aan een beloning.

De beloning van een traktatie kan jou hond aanmoedigen om stappen die je waardeert te herhalen, zoals rustig op de grond liggen tijdens het avondeten of zitten als er gasten komen.

–          Houd de traktaties voor jou hond klein!

Elke keer als jij je hond wilt belonen voor goed gedrag, biedt dan geen handvol traktaties aan. Beloon jou hond in plaats daarvan met de kleinste traktatie. Voor de meeste honden is één snoepje voldoende om hun honger te stillen. In plaats van lekkere snoepjes kun je ook gewoon brokjes gebruiken. Ideaal om het tijdens het ontbijt of avondeten trucjes te leren.

Het is misschien nodig om de verleiding van de traktatie te vergroten als jou hond er niet meer op reageert. Gekookte stukjes kip, kaas, knakworst of lever mogen dagelijkse trainingssnoepjes voor honden.

–          Problemen oplossen

Jou hond kan aankomen, vooral als je in een zeer intensieve trainingsfase zit en hem veel beloningen geeft. Als jou hond overgewicht heeft, loopt hij het risico op verschillende gezondheidsproblemen. Daarom moet je het gebruikelijke voedingsschema aanpassen om rekening te houden met eventuele lekkernijen die ze in de loop van de dag hebben gehad.

Traktaties tijdens trainingssessies kunnen jou hond aanzetten tot het consumeren van meer calorieën dan nodig is.  Als jou hond een traktatie in jou hand ziet of je in de buurt van een traktatiepot ziet, kan hij merken dat er een beloning in het verschiet ligt als hij doet wat je van hem verlangt.

–          Obesitas bij de hond voorkomen

De calorie-inname van jou hond moet goed in de gaten worden gehouden wanneer je begint met een trainingsprogramma, want honden kunnen snel zwaarder worden. Gebruik daarom eens gewone brokken of groenten om je hond te trainen.

Traktaties voor hondentraining mogen niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie-inname van jou hond uitmaken. Het gebruik van het normale voer van jou hond als beloning is een uitstekende aanpak om te voorkomen dat hij aankomt. Je kunt ook jou hond effectiever trainen door gebruik te maken van zijn normale voer in plaats van een ander soort voer.

–          Verminderen of elimineren van het gebruik van traktaties

Met elke stap die jou hond neemt in zijn opleiding, is het van cruciaal belang om te overwegen het aantal training traktaties te beperken. Als het gaat om het belonen van jou hond voor goed gedrag, wil je niet altijd snacks bij de hand hebben!

Wanneer jou puppy consequent 90 procent van de tijd een gedrag uitvoert in aanwezigheid van kleine afleidingen, kun je beginnen met het verminderen van het aantal traktaties dat hij krijgt. Wanneer je traktaties op de juiste manier gebruikt, kunnen behandelingen bij de dierenarts of trimsalon beter verlopen. Maar wanneer je er niet goed mee omgaat, zal je hond moeilijk zijn gedrag aanpassen. Hoewel voedsel een krachtig hulpmiddel is bij het aanmoedigen van onze honden, moeten we oppassen dat we ze niet omkopen. Bedenk daarom een manier om het aantal traktaties dat je ze bij elke sessie geeft te verminderen.

–          Altijd een traktatie bij de hand

Traktaties kunnen worden gebruikt voor spontane training, zoals het aanmoedigen van uitstekend gedrag rondom het huis, zoals rustig liggen op een hondenbed. Houd een zakje hondensnoepjes of voer in jou zak, zodat je jou hond meteen een traktatie kunt geven.

Niet-bederfelijke snacks zoals gevriesdroogde lever of in kleine stukjes rund zijn ideaal om onderweg te eten.

–          Genieten van langzaam eten

Als het op zoetigheid aankomt, geldt: hoe langer houdbaar, hoe beter. Als je buitenshuis bent, kun je jou hond leren om een kennel leuk te vinden of hem aanmoedigen om naast je te slapen terwijl je tv kijkt. Dit zijn de ideale omstandigheden voor een langdurige beloning. Rundersticks, varkensorden of kalfshoefjes zijn ideale langdurige kauwsnacks voor honden.

Als alternatief kun je opgezette hondenspeeltjes gebruiken. Als je op zoek bent naar een traktatie die veel tijd in beslag neemt, kunt je een Kong vullen met roomkaas of pindakaas. Je kunt ook het uiteinde dichtmaken en vullen met bouillon en het invriezen voor een snelle snack op een warme zomerdag.

Terug naar blog