Vitaminen voor honden | De complete gids

Vitaminen voor honden | De complete gids

Menselijke vitamines zijn overal verkrijgbaar in supermarkten en apotheken, voor honden blijkt dit toch anders te zijn. Vitaminen voor honden is een onderbelicht onderwerp en het belangrijk dat je hier kennis van neemt. Vitaminen zijn chemische stoffen die essentieel zijn voor alle levende organismen om te overleven. De overgrote meerderheid van hen is beschikbaar in voedingsmiddelen, wat goed is. Vitaminen zijn nodig voor de groei en het onderhoud van het lichaam van een dier.

De rol van verschillende vitaminen

  • Vitamine A, B en C zijn nodig voor een goede voedingsgezondheid. De belangrijkste daarvan is vitamine A.
  • C is een krachtige antioxidant.
  • D helpt bij de opname van calcium en fosfor door het menselijk lichaam.
  • E is een krachtige antioxidant.
  • K helpt de opname van vetoplosbare componenten door het lichaam.
  • Hond corrigeren
Hond corrigeren tijdens bijten

Vitamine A:

Degenen die niet bekend zijn met vitamine A moeten zich ervan bewust zijn dat de vitamine in wortelen voor jou hond zorgt. Deze in vet oplosbare vitamine is nodig voor het immuunsysteem, de celfunctie, de groei en de prenatale ontwikkeling van honden.

Vitamine B:

Vitamine B is een groep essentiële vitamines die nodig zijn om het lichaam van jou hond goed te laten functioneren.

  • Thiamine reguleert het energie- en glucosemetabolisme in de hersenen en activeert ionenkanalen in het zenuwstelsel.
  • Pantotheenzuur is een vitamine die helpt bij het energiemetabolisme.
  • Niacinesynthese, glucoseproductie, rode bloedcelfunctie en zenuwstelselfunctie zijn slechts enkele van de functies van vitamine B3, dat ook een rol speelt bij onder meer de hormoonhuishouding, de reactie van het immuunsysteem en genactivering.
  • Foliumzuur is betrokken bij het metabolisme van aminozuren en nucleotiden en de aanmaak van mitochondriale eiwitten in het lichaam.

Vitamine C:

Vitamine C is een krachtige antioxidant. Het kan schadelijke vrije radicalen opruimen en kan nuttig zijn bij de behandeling van ontstekingen en hersenveroudering. Hoewel suppletie in sommige situaties voordelig kan zijn, kunnen de levers van honden vitamine C produceren, wat gezond is.

Vitamine D:

Ook wel de zonnevitamine genoemd. Het helpt om het evenwicht can diverse componenten in het lichaam van jou hond te behouden. Zoals fosfor en calcium, die beide nodig zijn voor de opbouw van botten.

Vitamine E:

Vitamine E is gunstig als antioxidant, maar het is ook gunstig voor de gezondheid van jou hond. Deze in vet oplosbare vitamine is ook nodig voor het goed functioneren van cellen en de vetstofwisseling. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot zicht- en spierafbraak en reproductieve problemen.

Choline:

Elke cel in het lichaam heeft een fosfolipidemembraan dat het beschermt en bevat choline als een van de elementen. Het helpt de normale hersen- en leverfunctie te behouden bij aanvallen bij honden en katten, en het wordt af en toe gebruikt als onderdeel van een epileptische therapeutische strategie.

“Complete en uitgebalanceerde” commerciële hondenvoerdiëten zijn in de eerste plaats bedoeld om jou hond te voorzien van de vitamines, mineralen en voedingsstoffen die ze nodig hebben om een lang en gezond leven te leiden.

Een verscheidenheid aan vitamines en mineralen is opgenomen in diëten die zijn ontworpen voor verschillende levensfasen. Hondenvoer voor puppy’s en volwassen honden en hondenvoer voor senioren bevatten bijvoorbeeld verschillende hoeveelheden van verschillende vitamines en mineralen om aan de behoeften van de hond in elke levensfase te voldoen. Omdat puppy’s van grote rassen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van aandoeningen zoals heupdysplasie als hun voedsel vitamines en mineralen zoals calcium bevat waardoor ze te snel groeien, is het van cruciaal belang om puppy’s van grote rassen voedzame maaltijden te geven, vooral wanneer ze toenemen.

Honden die een commerciële maaltijd van hoge kwaliteit consumeren, hebben waarschijnlijk geen vitaminesupplementen nodig, tenzij hun dierenarts hen anders adviseert. Aan de andere kant kunnen honden die een huisgemaakte maaltijd krijgen, aanvullende vitamines nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid vitamines uit hun dieet krijgen. Experts raden aan om deze vitamines na een maaltijd aan te vullen met extra voedingsstoffen. Het aanvullen van de voeding van deze dieren met vitamines en voer is niet voldoende.

Is het veilig om supplementen aan jou hond te geven?

Vitaminen voor honden zijn zijn essentieel. Iedereen die de wetenschap begrijpt, zou niet verbaasd moeten zijn dat iets dat zo belangrijk is. Het kan aan de andere kant ook dodelijk zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Raadpleeg altijd een dierenarts.

Pups van grote rassen kunnen last hebben van botproblemen die worden veroorzaakt door een overvloed aan mineraal calcium dat je misschien wel bekend is, maar je weet misschien niet in hoeverre dit in jou regio het geval is. Vitaminen kunnen af en toe problemen veroorzaken, wat je kan verbazen, gezien de mate waarin je erop vertrouwt.

Aanzienlijke hoeveelheden vitamine A die door jou hond worden geconsumeerd, kunnen leiden tot uitdroging, gewrichtsproblemen en zelfs schade aan zijn bloedvaten als hij te veel wordt geconsumeerd. Bovendien is er slechts een beperkte hoeveelheid lange termijn onderzoek gedaan naar de veiligheid van vitaminesupplementen voor honden. Bovendien bevatten verschillende items aanvullende verbindingen (zoals kruiden), die de potentie hebben om de efficiëntie van verschillende medicijnen te verminderen.

Door samen met jou dierenarts een voedingsplan op te stellen, kunt je deze gevaren voorkomen.

Waar moet je op letten bij vitaminen voor honden?

Met jou dierenarts bespreken of jou hond al dan niet vitaminesupplementen voor honden nodig heeft, is de meest effectieve techniek om een hondenvitaminesupplement te identificeren dat gunstig voor hem is. Als het gaat om het geven van vitamines aan honden, stellen artsen dat “de overgrote meerderheid van de mensen het doet omdat ze het willen, in plaats van omdat het nodig is.”

Als gevolg hiervan moet je ervoor zorgen dat jou hond de juiste vitaminesuppletie krijgt, of het nu gaat om het verrijken van zijn zelfgemaakte voer of om een medisch probleem of een tekort aan te pakken.

Maak een afspraak met jou plaatselijke dierenarts om te bepalen vitaminen voor honden het beste bij jouw viervoeter past. Kies een vitaminesupplement dat jou dierenarts heeft voorgeschreven of voornamelijk voor honden heeft gemaakt om dit in de toekomst te voorkomen. Controleer het etiket zorgvuldig om er zeker van te zijn dat het product de nodige vitamines bevat voor de behoeften van jou hond.

Conclusie

Vitaminen voor honden zijn essentiële elementen voor het behoud van de algemene gezondheid. Hoewel het voeren van hondenvoer van hoge kwaliteit de meest effectieve methode is om ervoor te zorgen dat hij alle vitamines krijgt die hij nodig heeft, moet je jou dierenarts raadplegen als je vragen heeft over vitaminesupplementen. Sommige dierenartsen raden specifiek groenten en fruit aan, informeer daar zelf eerst naar.

Terug naar blog