Ongewenst gedrag van je hond corrigeren

Ongewenst gedrag van je hond corrigeren

Zodra onze honden iets doen wat we niet willen dat zij doen, is het eerste wat we zeggen: “Nee! Nee!” Maar als je hond een fout begaat, moet je dan je hond corrigeren?

Als eerste stap, zeg niet alleen “nee”, zelfs als je het duidelijk zegt. Je loopt de kans om de relatie met je hond te beschadigen wanneer je intimidatie gebruikt om je hond te corrigeren. Tot slot, het vertellen/schreeuwen van je hond “nee” geeft hem geen leidraad; het betekent niet dat je hond weet wat wel juist gedrag is. Het kost tijd en energie, maar duidelijke kaders voor je hond betekent een fijnere relatie.

Begin met veel management

Preventie wordt aangeduid als “management” in de hondentraining. Het gaat om het voorkomen dat je hond zich bezighoudt met ongewenst gedrag dat je liever zou zien dat hij stopt.

Bijvoorbeeld, als je merkt dat je hond op jouw schoenen kauwt of op je kinderen springt. De eerste stap is om een manier te vinden om het gedrag te stoppen. Dit doe je totdat je hem kunt leren hoe hij zich anders moet gedragen. Dit kan enige creativiteit vereisen, of op zijn minst, het wegstoppen van je schoenen. Gebruik kratten, babyhekjes, raamblokkers en riemen.

Als je een speeltje in je hand houdt terwijl je je puppy aait, kan dat helpen voorkomen dat hij je bijt. Een visuele blokkering kan nodig zijn als je hond vaak blaft naar wat hij buiten het raam ziet.

Haal de versterkingen weg

Als een hond iets doet wat we niet willen dat hij doet, is daar meestal een reden voor. Als dit wijst op typisch hondengedrag, moeten we andere manieren vinden om hier mee om te gaan. Angst is een veelvoorkomende factor in het ongewenst gedrag van de hond.

Honden doen activiteiten die mensen niet leuk vinden zoals op ons springen. Maar deze acties kunnen voor honden ook een manier zijn om hun frustratie of angst te tonen.

Doe een poging om te begrijpen waarom je hond zich zo gedraagt. Valt het je op als de hond op je springt als er iemand binnenkomt? Is een uitstapje naar buiten een uitstekende manier om van de verveling af te komen? Is een honden spel door het huis genoeg om je hond af te leiden?

Onderbreek positief

Mogen we nooit nee zeggen tegen onze honden? Natuurlijk mag dat wel. Maar het is cruciaal om grenzen en limieten te stellen (fysiek en gedragsmatig) voor onszelf en onze honden. Je hond tegenhouden om iets te doen wat gevaarlijk of vervelend is, is uiteraard te allen tijde goed.

Wat het belangrijkste is, is hoe je besluit hem een halt toe te roepen. De feedback die zowel duidelijk als consequent is, is de juiste basis voor een relatie. Bijvoorbeeld: Jouw hond overweegt om op de bank te springen en je wilt niet dat hij dat doet. In plaats daarvan kun je hem rustig en herhaaldelijk de weg wijzen naar zijn mand of bench om te gaan rusten/slapen.

Kauwen

Zorg ervoor dat je puppy of hond voldoende veilig kauwspeelgoed heeft. Als je wilt voorkomen dat er op uw lievelingsschoenen wordt gekauwd, berg je spullen dan op en zorg dat er kauwspeeltjes voor het grijpen liggen. Vergeet niet om je huisdier te belonen voor een goed uitgevoerde taak. Zeker in het begin kan je niet vaak genoeg belonen met koekjes (of eigen brokjes).

 Een ander advies is om tijd in te ruimen voor dertig minuten lichaamsbeweging. Dit is geweldig voor het fysieke en mentale welzijn van uw huisdier, en het is gemakkelijk om een puzzelspeeltje in hun dagelijkse routine op te nemen.

Je tuin opnieuw inrichten

Om voedsel te begraven of een uitstekende plek te creëren om te rusten in de zomer, vinden honden het leuk om met hun poten in de grond te graven. Sta puppy’s toe om te verkennen in een aangewezen “graaf gebied”. Dit helpt je hond om energie te verbranden en stress te verminderen.

Zorg ervoor dat je hond niet tijdens het uitlaten elders gaat graven. Op deze manier begrijpt hij dat het alleen mag en kan in jouw tuin op de aangewezen plek. Structuur en duidelijkheid is het beste voor jou en je hond.

Socializen met honden

Om te voorkomen dat er confrontaties ontstaan tussen twee honden, moeten honden elkaar nooit aan de lijn ontmoeten. In plaats daarvan, als je een puppy hebt, zoek een omheinde locatie waar de pups met elkaar kunnen spelen.

Neem je hond mee naar een hondenuitlaatplek, waar hij kan rondrennen en socialiseren met andere honden. Het is goed om je hond te vragen te gaan zitten voordat je een vreemde hond op straat ontmoet. Als de kennismaking voorbij is, geef je hond dan een beloning voor goed gedrag.

Van het aanrecht eten

Je kunt er zeker van zijn dat je hond zal stoppen met snuffelen van het aanrecht, als alles is verwijdert. Omdat je geen zin hebt om politieagent te spelen de gehele dag, zal je je hond moeten trainen hierop. Pas wanneer je hond met vier poten op de grond staat beloon je hem. Dit doe je vooral met zeer aantrekkelijk ruikende snoepjes. Denk aan kip, frikandel, knakworst, leverworst (voor de hond).

Zorg ervoor dat je de favoriete beloning van je hond bij de hand hebt, nu je een aantal effectieve hondentrainingstactieken hebt geleerd. Op deze manier hoef jij je hond niet te corrigeren.

Meer informatie over hondengewoonten, zoals pootje likken, vindt je op deze website. Als je problemen heeft met het zindelijk maken van uw hond, kijk dan eens onze andere posts.

Springen

Honden staan bekend om hun neiging tot springen. De kwispelende staarten van hun moeder en de piepende gilletjes wekken de puppy’s op. Wanneer hij nieuwe mensen ontmoet, kan hij opspringen. Je hond kan ook opspringen als hij enthousiast is of als hij hoopt dat diegene iets bij zich heeft.

Een hond die overal heen springt kan hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Het springen van honden kan op verschillende manieren worden tegengegaan, maar niet alle manieren zijn even effectief. Je hond corrigeren is niet de eerste stap. De beste manier is om je hond te belonen wanneer hij met vier poten op de grond staat. Een andere optie is om je hond in huis aan te lijnen wanneer er een onbekende binnenkomt. Beloon hem dan weer, wanneer hij niet springt maar met vier poten op de grond staat of ligt.

Bijten

Een van de meest voorkomende redenen waarom honden bijten is om zichzelf juist te beschermen tegen bijten. Puppy’s knabbelen en bijten om zichzelf te verkennen. Puppy’s leren van hun moederhond om niet te hard te bijten.

Als een puppy blijft bijten is het tijd om je hond te corrigeren. Het is belangrijk op te merken dat hondenbeten door vele oorzaken kunnen voorkomen, niet alleen door puppygedrag. Bijten of grommen is niet altijd een teken van agressiviteit.

Beloon je puppy door hem iets te geven wanneer hij kiest voor het speeltje in plaats van je hand of kleding. Leid hem af en maak het spelen leuker dan het laten bijten in je hand. Beloon hem iedere keer dat hij kiest voor het speeltje.

Terug naar blog