Nagels knippen van je hond

Nagels knippen van je hond

Afhankelijk van hoe dichtbij jou hond is, kun je hun nagels op de tegelvloer horen tikken als ze dichterbij komen. Het knippen van de nagels van jou hond is een essentieel onderdeel van de routine van elke huisdierhouder bij het verzorgen van zijn huisdier. De lange nagels van een hond zijn lelijk, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor zijn gezondheid en welzijn. Als je niet voor de nagels van jou hond zorgt, kan dit ertoe leiden dat hij de rest van zijn leven lijdt.

Hoewel het knippen van de nagels van jou hond angstaanjagend kan zijn, kan het zowel duur als tijdrovend zijn om jou hond naar de trimmer te sturen voor het knippen van de nagels. Het hoeft geen zorg te zijn! Het trimmen van honden was een verleden voor mij, en ik ben hier om je stap voor stap te laten zien hoe je hondennagels kunt knippen, zoals ik deed in mijn vorige beroep.

Kun je zien wanneer de nagels van een hond te lang zijn geworden?

U weet dat het tijd is om de nagels van jou hond te knippen als je een van de volgende kenmerken ziet: je kunt ze tegen elkaar horen klikken als ze zich op een harde ondergrond of op het trottoir bevinden. Het zou helpen om die tikken te zien als een automatische herinnering om de nagels te moeten knippen.

Degenen die een hond hebben die het grootste deel van hun tijd op tapijt of gras doorbrengt, zullen meer aandacht moeten besteden aan wanneer ze de nagels van hun hond moeten knippen. Het nagelgebied dat kan worden geknipt, is over het algemeen merkbaar dunner dan de rest van de nagel, waardoor het gemakkelijker te knippen is dan de rest.

We hebben een beloning voor je als de nagels van je hond stralend wit zijn. Het is gemakkelijk te zien wanneer ze te lang worden, omdat je door de roze nagel (ook bekend als de ader) van de nagel kunt kijken, die zichtbaar is. De nagels van jou hond kunnen te lang zijn als er een significant wit buiten de roze zone is. Wees niet ongerust als de nagels van jou hond zwart zijn; volg de hierboven beschreven “slender curve”-regel en knip kleine hoeveelheden om ervoor te zorgen dat je niet te ver gaat.

Wat gebeurt er wanneer we de nagels van een hond niet knippen?

Lange nagels kunnen op verschillende manieren verschillende nadelige effecten hebben op de gezondheid en het welzijn van jou pup.

Dit zijn de korte termijn gevolgen van het hebben van lange nagels:

 • Elke teen wordt tegen de andere gedrukt of naar één kant gebogen, wat ongemak veroorzaakt tijdens het lopen.
 • Af en toe kunnen lange nagels in de voetzool groeien, wat ongemak en infectie veroorzaakt.
 • Ze kunnen verstrikt raken in vloerkleden, beddengoed en zelfs hun kraag als ze niet oppassen.

Gevolgen op lange termijn van het hebben van lange nagels zijn onder meer:

 • De snelle kan te lang worden, waardoor het moeilijk wordt om de nagels kort genoeg te houden.
 • Artritis in de voet kan worden veroorzaakt door chronisch lange nagels.
 • De unieke loophouding die ontstaat door het dragen van lange nagels kan leiden tot verschillende gewrichtsaandoeningen.

Wat is de snelheid van een hond en wat gebeurt er als hij wordt gesneden?

De snelle ader in de nagel van jou hond loopt er doorheen. Als je het snijdt, zal het een tijdje prikken en bloeden. Zelfs ervaren trimmers snijden van tijd tot tijd het snelle omdat niet alle honden stil zitten voor het knippen van nagels, dus wees niet te streng voor jezelf als dit bij je opkomt!

Maïszetmeel, meel of bloedstelpend poeder zijn uitstekende opties voor het knippen van de nagels van jou hond. Omdat het benzocaïne bevat, is het bloedstelpend poeder het enige product dat kan helpen pijn te verlichten en tegelijkertijd de bloeding te stoppen.

De meest effectieve methode om het snelle knippen te voorkomen, is door kleine stukjes van de nagel te knippen in plaats van een groot stuk tegelijk. Als je de kans krijgt om het snelle te verminderen, blijf dan kalm. Schep een kleine hoeveelheid bloedstelpende poeder, bloem of maizena op en druk het een paar seconden op de genagelde nagel om het bloeden te stoppen.

Bloed op de vacht van jou hond na een snelle nagel is volkomen ongevaarlijk en kan gemakkelijk worden verwijderd met waterstofperoxide op een watje.

Hoe de nagels van een hond te knippen en de benodigdheden die je nodig hebt

Als het tijd is om de nagels van jou hond te knippen, moet je een paar items bij de hand houden. Waaronder:

 • Houd je angsten onder controle en heb veel geduld!
 • Een extra paar handen is altijd welkom.
 • Bloedstelpend poeder, maizena of meel zijn allemaal uitstekende opties.
 • Een nagelknipper of een nagelslijper wordt aanbevolen.
 • Traktaties

Gedetailleerde instructies voor het knippen van hondennagels

Ben je bereid om te beginnen? Zo knip je de nagels van een hond.

1.   Er moeten voorraden worden verzameld.

Controleer voordat je begint of je alles hebt wat je nodig hebt.

2.   Pak de voet op en verplaats hem.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de poot van jou hond van voren op te pakken en de nagels direct te onderzoeken, wat handiger is om de nagels van jou hond te knippen, laat de foto hierboven zien hoe sommige eigenaren van gezelschapsdieren het gemakkelijker vinden om naast hun hond te zitten en onder en over de arm van hun hond om de poot vast te pakken, terwijl anderen liever in het midden van het lichaam van hun hond zitten. Vervolgens kan je met jou vrije hand het haar eventueel met een tondeuse knippen.

Als alternatief kan je achter de hond gaan zitten en hun poot naar achteren draaien om naar de onderkant van hun poot te kijken, wat eenvoudiger is voor andere honden. (Dit is de manier waarop ik hou.) Dit helpt je een duidelijk beeld te hebben van wat je doet terwijl je de poot van je hond vrij laat bewegen.

3.   Bepaal waar te knippen.

Streef naar de kortst haalbare nagellengte bij jou hond zonder dat deze gaat bloeden. Voor degenen die het vasten willen vermijden, volgen hier enkele suggesties:

 • Vermijd het knippen van het roze gedeelte van de nagel bij het doen van witte nagels.
 • Op veel nagels is het gedeelte van de nagel dat veilig kan worden geknipt aanzienlijk dunner dan de rest van de nagel.
 • Als je zwarte nagels knipt, begin dan met een sectie en werk je omhoog. Je zult merken dat de binnenkant van je nagel kalkachtig en wit is als je dicht bij het leven gaat. Blijf doorgaan totdat je een kleine zwarte cirkel in het midden van het witte gebied ziet – dat markeert het einde van het vasten.

4.   Bij deze snede wordt een hoek van 45 graden gebruikt.

Na het knippen van de nagel van jou hond, moet de snijrand parallel lopen met de vloer. Snijd in plaats van rechtdoor te snijden in een hoek van 45 graden om dit te bereiken.

5.   Doe het rustig aan en verhoog geleidelijk jou snelheid.

Het is beter om een kleine hoeveelheid tegelijk af te snijden in plaats van te veel tegelijk af te snijden en jou hond te laten bloeden.

6.   Vergeet nooit over de Wolfsklauwen!

Wolfsklauwen zijn te zien aan de binnenkant van de voorpoten van de meeste honden. De klauwen zitten hoger op de dij dan de rest van de tenen van jou hond en zijn zwak verbonden.

Omdat bepaalde honden, zoals Sint Bernards en Grote Pyreneeën, dubbele wolfsklauwen op hun achterpoten hebben, is het essentieel om alle vier de poten te inspecteren.

7.   Nagels slijpen

Je kunt de nagels van je hond slijpen of als finishing touch gebruiken nadat je ze met een ander instrument hebt geknipt.

Houd de molen aan de bovenkant van het handvat voor optimale controle. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van de vacht en het haar van jou hond uit de weg hebt om het uit de weg te houden.

Over het algemeen is milde tot gemiddelde druk meestal voldoende. Als je klaar bent, controleer je of je een roze stip in het midden van de nageltip of een donkere stip in het midden van de nageltip hebt om aan te geven dat je klaar bent.

Als de nagels van jou hond lang en dik zijn en je weet dat de nagel diep achter in het nagelbed zit, kunt je harde druk uitoefenen. Vergeet niet om de tijd in de gaten te houden om te zien hoe dicht je bij het bereiken van de snelle bent.

8.   Beloon jou hond

Nadat de nagels van jou hond zijn geknipt, biedt je hem altijd een traktatie, speeltijd of een andere belangrijke stimulans aan. Je wilt dat honden het knippen van nagels in verband brengen met iets leuks in plaats van iets negatiefs.

Terug naar blog