Mijn hond heeft chocolade gegeten, en nu?

Mijn hond heeft chocolade gegeten, en nu?

Hoewel honden net als mensen van chocolade houden, is het belangrijk om te weten dat chocolade dodelijk is voor honden. Het kan ervoor zorgen dat ze extreem ziek worden als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Onthoud dat het niet uitmaakt hoeveel jou hond smeekt om een stuk chocolade, honden en chocolade gaan niet samen. Wanneer je hond chocolade heeft gegeten is de eerste regel om direct naar de dierenarts te gaan.

Redenen waarom chocolade niet goed is voor jou hond

Chocolade bevat theobromine (een stof die is gekoppeld aan cafeïne), wat gevaarlijk is voor honden omdat het cafeïne bevat. Honden mogen geen chocolade consumeren. Als het gaat om het afbreken en metaboliseren van theobromine, doen honden dat niet op dezelfde manier als ons.

Het is aangetoond dat theobromine een aanzienlijk effect heeft op het spijsverteringsstelsel, het hart, het centrale zenuwstelsel en de nieren van honden.

Symptomen omvatten:

  • Braken (dat bloed kan bevatten)
  • Diarree
  • Rusteloosheid
  • Hyperactiviteit
  • Snel ademhalen
  • Spierspanning
  • Incoördinatie
  • Verhoogde hartslag
  • Epileptische aanvallen

De hoeveelheid ingenomen chocolade en de grootte van het hondenras zijn beide factoren die de ernst van de effecten en tekenen van chocoladevergiftiging bij honden beïnvloeden.

Per ongeluk inslikken van chocolade

Raadpleeg zo snel mogelijk jou dierenarts als jou hond chocolade heeft ingenomen. Neem contact op met de dichtstbijzijnde dierenarts voor hulp als het buiten kantooruren is.

We hopen dat onze chocoladetoxiciteitscalculator nuttig kan zijn bij het detecteren of jou hond een potentieel schadelijke dosis chocolade heeft ingenomen.

Het gewicht van jou hond, het soort chocolade dat ze hebben gegeten, de hoeveelheid chocolade die je hond heeft gegeten en de tijd dat ze het hebben gegeten, zijn allemaal kritische overwegingen.

Als je dat veilig kunt doen, breng de verpakking dan naar de dierenarts. Het zal de dierenarts helpen om te bepalen of jou hond al dan niet een gevaarlijke hoeveelheid chocolade heeft gegeten. En hoe deze moet worden behandeld, afhankelijk van de informatie die je effectief verstrekt.

Giftige hoeveelheid chocolade voor honden

Volgens onderzoek worden honden ziek wanneer ze dagelijkse doses theobromine krijgen in het bereik van 100-150 milligram per kg.

Doe alsof je zich in de volgende situatie bevindt. Een Labrador die 30 kg weegt, kan zelfs komen te overlijden door 3000 mg theobromine. Dus zorg ervoor dat je hem niet te veel geeft. Het is mogelijk om te beoordelen of jou hond al dan niet een gevaarlijke hoeveelheid chocolade heeft ingenomen.

Veel Gestelde Vragen

Wat gebeurt er met honden als ze chocolade consumeren?

Het hart, het centrale zenuwstelsel en de nieren zijn de lichaamsorganen die het zwaarst worden aangetast door chocoladevergiftiging. Na de consumptie van chocolade door jou hond, zullen ze hoogstwaarschijnlijk symptomen vertonen tussen vier en vierentwintig uur na de consumptie.

Om nauwkeurig te bepalen hoeveel chocolade jou hond heeft geconsumeerd, is het noodzakelijk om te bepalen hoeveel chocolade hij heeft geconsumeerd.

De hoeveelheid cafeïne en theobromine in chocolade is afhankelijk van de groeiomstandigheden, leveranciers van cacaobonen en het soort chocolade dat jou hond consumeert.

Als je zich zorgen maakt over jou huisdier, is het altijd het beste om voorzichtig te zijn en advies in te winnen bij jou arts.

Kunnen honden chocolade eten zonder ziek te worden?

Hoewel het niet wordt aanbevolen om jou hond chocolade te voeren, moet je vaststellen hoeveel gewicht jou hond draagt als hij erin is geslaagd om chocolade te eten.

Probeer daarna vast te stellen of ze een mogelijk schadelijke dosis hebben ingenomen. je kunt in jou voordeel profiteren van onze chocoladecalculator.

Hoeveel gevaarlijk is chocolade voor jou honden?

De consumptie van chocolade door honden kan ertoe leiden dat ze ziek worden, hoewel het zelden dodelijk is.

De Veterinary Poisons Information Service heeft gemeld dat slechts vijf honden zijn overleden als gevolg van chocoladevergiftiging in hun database, van de 1.000 gevallen van chocoladetoxiciteit bij honden die in hun database zijn geregistreerd.

Een aanzienlijk deel van de gevallen van chocoladevergiftiging door honden kan echter onontdekt blijven vanwege ineffectieve detectieprocedures, wat bij sommige experts tot bezorgdheid heeft geleid.

Omdat chocoladepoeder, ook wel gedehydrateerd cacaopoeder genoemd, maar liefst 26 milligram theobromine per gram gewicht bevat, is het zeer gevaarlijk voor honden als ze het binnenkrijgen.

Zelfs op sporenniveau kan de inname van 10 kg cacaopoeder door jou hond leiden tot epileptische aanvallen, zelfs in kleine hoeveelheden.

Mijn hond dronk een kop warme chocolademelk. Is dat gevaarlijk?

Theobromine niveaus in populaire soorten chocolademelk zijn vaak vergelijkbaar met of lager dan die in melkchocolade nadat ze zijn geconsumeerd.

Om nadelige gevolgen te ondervinden van het drinken van chocolade, zou een hond van 10 kg tot 130 g van de stof moeten consumeren.

Wat is de waarheid over chocoladevergiftiging bij honden?

Er werd verondersteld dat bepaalde honden een erfelijke neiging hebben tot theobrominevergiftiging, wat hun gevoeligheid voor het stimulerende middel theobromine zou verklaren.

Sommige mensen rapporteren geen klinische symptomen na het eten van chocolade, terwijl anderen ernstige symptomen beschrijven zoals toevallen en abnormale hartritmes als gevolg van het doorslikken van de chocolade.

De chemische stof in chocolade heeft invloed op honden, maar wat is het precies?

Het is bekend dat theobromine, een giftige chemische stof die in chocolade zit, in de menselijke geneeskunde voor verschillende doeleinden is gebruikt, onder meer als een stimulerend middel voor het hart en een spierverslapper.

Daarnaast heeft het diuretische eigenschappen, waardoor je hierdoor vaker naar het toilet gaat. Als gevolg van de verwijding van bloedvaten, beweert de fabrikant dat het potentieel dodelijke overstimulatie van het cardiopulmonale systeem kan veroorzaken. Ziekte, diarree en nierproblemen kunnen optreden bij honden die theobromine niet efficiënt uit hun voedsel kunnen opnemen.

Wat te doen na inname van chocolade door jou hond?

Als je reden hebt om aan te nemen dat jou hond schadelijke hoeveelheden chocolade heeft ingenomen. Dien je zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken.

Verschillende factoren dragen eraan bij dat dit de meest rechttoe rechtaan benadering is. Hier zijn er een paar:

Een gesprek met een dierenarts kan je in de eerste plaats de gemoedsrust geven die je nodig hebt.

Ten tweede is het altijd beter om zo snel mogelijk actie te ondernemen in plaats van te wachten. Zeker wanneer het gaat om gezondheidsproblemen. Daarom verdient het de voorkeur om de toestand van jou huisdier te observeren voordat je een dierenarts belt. Zo kun je de kans vergroten dat hij volledig herstelt van zijn chocoladeconsumptie.

De derde optie is om een dierenarts te raadplegen, die je kan helpen bij het bepalen van jou opties.

Als jou hond in een noodsituatie verkeert, heeft hij mogelijk snelle hulp van een dierenarts nodig. De dierenarts kan je ook adviseren om ze goed in de gaten te houden en symptomen te controleren.

In ieder geval is het in dit geval een slimme optie om de mening van een professional te vragen.

Terug naar blog