Leer je hond eenvoudig omrollen

Leer je hond eenvoudig omrollen

Naast het aanleren van goed gedrag en goede manieren aan je hond, bevat hondentraining veel meer dan dat. Hondenbezitters (en hondentrainers) die het interessant willen houden voor hun hond, kunnen overwegen om hun huisdier een aantal leuke trucjes te leren. Leer hoe jij je hond kunt leren omrollen.

De ‘‘Rollen’’ is een bekende hondentrainingsmanoeuvre. Je kunt er altijd op rekenen dat je iedereen versteld doet staan met deze truc. Als je het in behapbare stukken verdeelt, zal je merken dat het niet zo moeilijk is als je misschien denkt.

Het leren van de ‘‘Rollen’’ heeft vele voordelen

Samen kunnen jij en je huisdier veel plezier beleven aan het leren van verschillende trucs. Terwijl je dit aan familie en vrienden laat zien, kunnen de mentale en sociale talenten van je hond worden getraind.

Met de ‘‘Rollen’’ techniek, zal jij en je huisdier een sensatie zijn bij je familie en vrienden. Het is ook erg leuk om je hond herhaaldelijk te zien rollen in reactie op jouw instructie. Het verbetert tevens de band met jou en je hond.

Bovendien kan deze vaardigheid worden gebruikt om het trainingsniveau van je hond te verbeteren. Nieuwe en complexe technieken zoals "Speel Dood" of "Laat Buik Zien" kan snel worden opgebouwd.

Hoe uw hond te leren omrollen.

Om Je hond te leren omrollen, volgt je deze vijf eenvoudige stappen.

1.            Zorg ervoor dat je voorbereid bent

Voordat je begint met het leren van je hond een nieuwe truc, zorg ervoor dat je alles bij je hebt. Help de concentratie en het welzijn van je hond door een aangename en opgeruimde oefenplaats te voorzien. Bovendien moet het een locatie zijn waar je voor toekomstige trainingssessies naar terug kunt keren.

Leg een voorraadje hondensnoepjes klaar, in kleine stukjes gesneden, om je hond tijdens de sessie bezig te houden. Graanvrije of glutenvrije traktaties voor puppy's zijn een optie als je hond deze wilt.

2.            Bukken en schudden

Omrollen" is wat lastiger aan te leren dan de andere basiscommando's. Je hond trainen om te zitten en te gaan liggen op verzoek zal voor het grootste deel gemakkelijker zijn. Buk voor hem en plaats hem in de ‘’Lig’’ houding op de grond.

Vraag hem te gaan zitten en gebruik dan een klein stukje van een koekje om hem te verleiden. Een beloning kan dicht bij de neus van de hond worden gehouden. Als je hond het koekje in je handpalm kan ruiken maar niet opeten, heb je goed je werk gedaan! Probeer het zo strak mogelijk tussen je vingers te houden.

 Sleep de traktatie langzaam in de richting van zijn schouder om hem naar één kant te lokken. Uiteindelijk zou je hond zijn evenwicht verliezen en op zijn zij op de grond vallen terwijl hij het koekje door de kamer volgt.

3.            Beloon Rollend Gedrag

Let op elke beweging die suggereert dat je hond op het punt staat om te rollen. Hij zal uiteindelijk het doel bereiken als hij zich op een bepaalde manier blijft gedragen. Een indicatie dat hij zich klaarmaakt om te rollen kan van alles zijn, van een hoofdknik tot het verleggen van zijn poot.

Let op kleine tekenen van beweging, want misschien ligt hij nog niet helemaal stil. De eerste paar keer dat je hond dit gedrag vertoont, bekrachtig je het met koekjes en het woord "Ja!" uit je mond.

Let nu op meer uitgebreide en precieze bewegingen zoals een halve rol van hem. Verminder de frequentie van traktaties na verloop van tijd om te voorkomen dat je de afhankelijkheid van één bepaald gedrag opwekt.

4.            Vervang het koekje voor Rollen commando

Zodra je hond de ‘‘Rollen’’ commando of het handsignaal onder de knie heeft, kan je overgaan tot het aanleren van het ‘‘Rollen’’ commando. Tijdens de actie van je hond, zeg dan pas, ‘‘Rollen’’. Zorg ervoor dat je hond je volgt door een koekje dicht bij zijn neus te houden en het rond te bewegen zoals je normaal zou doen.

Herhaal di totdat je hond leert dat de handbeweging en het commando geassocieerd worden met de Rol beweging. Geef hem de traktatie niet als hij niet snel op je aanwijzing reageert. je kunt ook een clicker gebruiken.

Gebruik de traktatie om de halve rol te versterken zodra jij je hond het commando hebt geleerd. Het plezier moet hem worden ontnomen als hij al in beweging is. Verminder daarna geleidelijk het aantal koekjes totdat je ze niet meer kunt gebruiken om hem te verleiden.

5.            Blijf rollen tot het goed is

Herhaal de trainingssessie om te versterken wat jij je hond hebt geleerd om de sfeer vrolijk te houden. Ontspan, haal diep adem, en begin je hond opnieuw te leren omrollen.

Als je de trainingssessies spannend en motiverend wilt maken, moet je ze beperken tot 15 minuten. In het begin kan ‘‘Rollen’’ training tijdrovend en frustrerend zijn. Het is prima om ongeduldig te zijn, maar het is niet nodig om er een probleem van te maken.

je moet niet verbaasd zijn als jou hond een paar fouten maakt in zijn eerste pogingen. Jou snelle en soms onduidelijke aanwijzingen kunnen hiervan de schuld zijn. Probeer het gewoon nogmaals totdat de aandacht verslapt. Ga anders op een later tijdstip verder met trainen.

Terug naar blog