Hoe Poets Ik De Tanden Van Mijn Hond?

Hoe Poets Ik De Tanden Van Mijn Hond?

Zowel tandpijn als gingivitis kan iedereen treffen, zowel dieren als mensen. Hier is wat advies voor het behoud van de gezondheid van de tanden en het tandvlees van jouw huisdier.

De stinkende adem van hun huisdier is iets dat veel mensen normaal accepteren voor hun gezelschapsdier. Jouw hond of kat kan lijden aan ernstige parodontitis als hij een slechte adem heeft naast andere symptomen zoals pijnlijk of bloedend tandvlees. Als het gaat om de mondgezondheid van jouw huisdier, gaat het om meer dan alleen zorgen dat ze een mooie glimlach hebben. Hoewel tandheelkundige zorg voor honden soms wordt genegeerd, is het in ieders belang om honden op jonge leeftijd goede mondhygiënegewoonten bij te brengen. Op de lange termijn werpt dit zijn vruchten af.

Blijf waakzaam bij alles wat je doet.

Net als mensen moeten honden hun jassen consequent laten poetsen om de levenslange strijd tegen tandplak te winnen. Wanneer jouw huisdier eet, zal zich uiteindelijk tandsteen vormen, een verhard materiaal, uit de tandplak die zich eerst op zijn tanden vormt. Als tandplak de belangrijkste antagonist van jouw huisdier is, dan is tandsteen de gevaarlijkste bedreiging waarmee ze wordt geconfronteerd. Tandsteen veroorzaakt irritatie van het tandvlees en fungeert daarnaast als broedplaats voor ziekteverwekkers.

Als het tandvlees niet wordt behandeld, zal het ontstoken raken, waardoor het van de tanden zal trekken en er gaatjes ontstaan. Deze zaken zullen, zoals je waarschijnlijk al dacht, de thuisbasis zijn van nog meer schadelijke bacteriën. Naarmate de tandvleesaandoening voortschrijdt, kan het tandvlees bloeden, de wortels van de tanden van jouw huisdier bloot komen te liggen, de tanden losraken en jouw kat pijn lijden tijdens het eten van haar eten. Na verloop van tijd kan deze bacterie in de bloedsomloop van jouw huisdier terechtkomen, wat kan leiden tot lever- en nieraandoeningen. Het is heimelijk, het is ongemakkelijk, en ja, het is weerzinwekkend. Aan de andere kant is het niet moeilijk te vermijden.

Let op signalen die op gevaar kunnen wijzen.

Het zou niet moeilijk moeten zijn om veranderingen in de tanden en het tandvlees van jouw kat te zien naarmate de ziekte voortschrijdt. De waarschuwingssignalen zijn duidelijk en kunnen niet worden genegeerd. Het belangrijkste is om ze op geen enkele manier te negeren. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende waarschuwingssignalen waar je op moet letten.

 • Problemen met ademhalen
 • de verhoogde gevoeligheid in de orale regio
 • Een gebrek aan eetlust
 • tanden met afzettingen die geel of bruin zijn
 • Tandvlees dat terugtrekt, gezwollen is en bloedt als gevolg van parodontitis.
 • Tanden die ontbreken of los zitten.
 • Vasthouden aan de lippen of het gezicht
 • Het moeilijk vinden om op eten te kauwen

Poetstechnieken

Het is nooit te vroeg om jouw huisdier te laten zien hoe ze voor hun tanden moeten zorgen door ze goed te poetsen. Het is mogelijk om van een snelle tandenpoetssessie een leuke hechtingservaring te maken door complimenten en traktaties aan te bieden als motivatie.

 1. Begin met het plaatsen van een zacht gaasje over de tanden van jouw huisdier en houd het daar. Houd tijdens het masseren jouw vinger op zijn plaats door er een gaasje omheen te wikkelen. jouw huisdier zal hierdoor meer gewend raken aan het borstelen van de vacht.
 2. Ga na een tijdje over op het gebruik van een tandenborstel voor huisdieren. De meeste bedrijven die dieren als huisdier verkopen, verkopen ook tandpasta en tandenborstels die speciaal voor dieren zijn gemaakt, zoals katten en honden. Gebruik alleen tandpasta die is ontworpen voor menselijke consumptie.
 3. Richt je aandacht specifiek op het tandvlees. Het gebied waar het tandvlees en de tanden elkaar ontmoeten, is het gebied dat de meest ongelooflijke aandacht voor reinheid vereist.
 4. Poets elke kant van de mond minstens een paar keer per week anderhalve minuut.

Overleg met jouw dierendokter of een dierenarts.

Uw huisarts of dierenkliniek is een goede hulpbron voor zowel routinematige tandheelkundige zorg als noodzakelijke behandeling in geval van een tandheelkundige noodsituatie. Onderzoeken moeten routinematig worden uitgevoerd om de gebitsgezondheid van jouw hond of kat goed in de gaten te houden. jouw dierenarts kan je ook aanraden om preventie te ondergaan, een soort zuivering waarvoor medicijnen en anesthesie nodig zijn. Stel dat jouw gezelschapsdier een ernstiger aandoening heeft. In dat geval kan jouw dierenarts je adviseren over de meest geschikte behandeling, waaronder mogelijk het verwijderen van tanden.

Als jouw huisdier de tandenborstel niet wil gebruiken, bespreek dan met jouw dierenarts andere manieren om de ophoping van tandplak tussen controles te voorkomen.

Overweeg om over te stappen op droogvoer als een van jouw mogelijke opties.

Ook al is het niet zo effectief als poetsen, het geven van droog voer voor huisdieren kan helpen om hun tanden en tandvlees in goede conditie te houden. Er is ook een brede selectie van voedsel, snacks en speelgoed die zijn ontwikkeld met het uitdrukkelijke doel de gezondheid van het gebit te verbeteren. Zoek naar het “Seal of Acceptance” toegekend door de Veterinary Oral Health Council om er zeker van te zijn dat het product voldoet aan de strenge normen voor een succesvolle behandeling van tandplak en tandsteen.

5 redenen om voor het gebit van jouw hond te zorgen

U wilt zeker dat de mond van jouw hond gezond is als huisdierouder. Hier zijn vijf redenen waarom de tandheelkundige zorg van jouw hond zo essentieel is voor zijn algehele gezondheid:

 • Voorkomen dat tanden eruit vallen. De tanden van een hond komen los en vallen uit wanneer de weefsels die ze ondersteunen beschadigd of besmet raken. Gebitsverzorging voor honden zorgt ervoor dat de tanddragende structuren gezond blijven en de tanden op hun plaats blijven.
 • Vuile adem op afstand houden (halitose). Het is tijd voor fatsoenlijke tandheelkundige zorg als de geur van de adem van jouw hond ervoor zorgt dat jouw neusharen gaan krullen. Een slechte adem is geen probleem als jouw hond een gezonde mond en tanden heeft.
 • Voorkomen van ongemak in de mond. Tandaandoeningen kunnen voor honden onaangenaam zijn, vooral als het ernstig is. Oraal ongemak kan worden voorkomen door de tanden en het tandvlees van jouw hond gezond te houden.
 • Het voorkomen van orgaanschade is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen. De plaquebacteriën kunnen in de bloedsomloop terechtkomen en naar het hart, de nieren en de lever reizen. Bacteriëmie, of de verspreiding van ziektekiemen, kan organen beschadigen en honden ziek maken. Bacteriëmie en daarmee samenhangende orgaanschade kunnen worden voorkomen door een goede mondhygiëne.
 • Voorkomen van de progressie van tandheelkundige aandoeningen. Omdat zoveel honden op de leeftijd van drie jaar een tandaandoening hebben, kan het een uitdaging zijn om te voorkomen dat het zich voordoet. Aan de andere kant kan goede tandheelkundige zorg voor honden voorkomen dat tandheelkundige aandoeningen zich ontwikkelen tot het punt waarop het problemen door het hele lichaam veroorzaakt.
Terug naar blog