Hoe laat jij je hond wennen aan water?

Hoe laat jij je hond wennen aan water?

In de zomer zie je steeds meer honden zich vermaken in het water. Of het nu op het strand is, in kinderbadjes, of zelfs onder een sproeier. “Mijn hond is bang voor water; ze gaan er nooit in,” je bent niet de enige die dit jammer vindt.

Sommige eigenaren van gezelschapsdieren hebben geen idee hoe ze een hond die doodsbang is voor water moeten wassen. Leer hoe je jou hond kan laten wennen aan water met deze volgende tips.

Hond laten wennen aan water

Waarom hebben sommige honden een hekel aan water?

De angst van een hond voor water kan voortkomen uit een verscheidenheid van factoren. Voor hen kan het een geheel nieuwe sensatie zijn. Het kan ook gewoon zijn vanwege de manier waarop het water aanvoelt op hun poten of hun vacht. Water kan ook een onprettige gebeurtenis voor jou huisdier zijn geweest.

Het is mogelijk dat hij gedwongen werd om nat te worden. Om jou hond te helpen bij het overwinnen van zijn angst voor water, is de eerste stap die je moet nemen het aanleren van een nieuwe associatie ermee. Jou hond zal uiteindelijk in staat zijn om te zwemmen op zijn voorwaarden. Alleen wanneer je ze geleidelijk aan het water laat wennen.

Maak water tijd plezierig

Badtijd kan jou hond leren om het water te accepteren als hij het er moeilijk mee heeft. Het is van cruciaal belang om badtijd een positieve ervaring voor jou hond te maken, want water en honden gaan niet goed samen.

Gebruik een lage drukinstelling met warm (maar niet kokend) water om het water draaglijker te maken voor jou hond. Zorg ervoor dat jou hond begrijpt dat water meer liefde en lekkers betekent door goed gedrag te belonen met traktaties en veel lof. Op deze manier kun je jou hond perfect laten wennen aan water.

Begin met een klein zwembad

Dit betekent echter niet dat jou hond al klaar is om van het strand of een groot zwembad te genieten. Laat hem kennismaken met een kinderbadje en doe het in het begin rustig aan. Goedkope zwembadjes zijn ideaal om je hond te laten wennen aan water.

 je kunt beginnen met het vullen van enkelhoge zwembaden met speelgoed en beginnen met apporteren. Verhoog het waterpeil geleidelijk. Het zwembad zal al snel uitgroeien tot een favoriete bezigheid voor jou hond.

Neem jou hond mee voor een duik in de oceaan

Geef het goede voorbeeld door een goede huisdier ouder te zijn. Als we alles doen wat we kunnen om onze honden te helpen bij het overwinnen van hun fobieën, zullen ze dat snel doen. Dit keer door ze fysiek de veiligheid van water te laten zien.

U kunt jou hond helpen zijn watervrees te overwinnen door er samen met hem in te springen. Jij en ik redden het wel, dat beloof ik.” Honden zullen ons volgen, maar alleen als wij ze de weg wijzen. Er is geen grotere prioriteit dan het beschermen van uzelf en jou dierbaren. Misschien vraagt je zich af wat jou hond zal doen als hij meer met water gaat spelen.

Je zult in staat zijn om hem  in de gaten te houden zoals gewoonlijk. Een GPS Tracker kan waterdicht zijn, zodat je te allen tijde kunt zien waar jou hond zich ophoudt. Dus stel het niet langer uit: het is tijd voor wat spetterplezier!

Hond laten spelen in water

Neem een water liefhebbende vriend mee

Als je een water liefhebbende hond of honden heeft, neem ze dan mee. Samen met andere honden in het water rennen en springen kan jou hond helpen om over zijn angst heen te komen. Honden zijn meer geneigd om deel te nemen aan wateractiviteiten als ze hun lichaamstaal kunnen zien. Er is niets om bang voor te zijn, en jou hond zal dit snel leren. Hij ziet namelijk kwispelende staarten en blije honden.

Een hond opvoeden om te leren wennen aan water is net zoiets als een mens dat leren. Met geduld en inspanning kun jij jou hond snel een water liefhebbenden schepper maken. Je kent ongetwijfeld de zeven water liefhebbende  rassen.

Hoe bereidt je jou hond voor op het zwemmen?

Het is goed om jou hond te laten wennen aan grotere wateroppervlakken, zoals een vijver of de oceaan, als ze zich eenmaal op hun gemak voelen in de badkuip. Om dit te doen, moet je jou hond echter eerst leren hoe hij goed moet zwemmen.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat sommige rassen van nature veel affiniteit hebben met water, terwijl andere rassen helemaal niet goed kunnen zwemmen. Bijvoorbeeld, de Labrador retriever, de Ierse water spaniel, en de Portugese waterhond hebben allemaal kenmerken die hen zeer geschikt maken voor wateractiviteiten.

 Chihuahuas met korte poten en brachycephalische rassen zoals boxers hebben daarentegen meer hulp nodig. Of misschien ontdekt je dat jou pup geen fan is van water en liever op het droge blijft. Begin met de aanschaf van een hulpsysteem voor de bescherming van jou huisdier.

Baden voor honden: liefde of haat?

Sommige honden genieten van het water, maar zijn er tegen om in bad te gaan. Dat is mijn hond, Labrador. Hoewel ze een waterliefhebster is, was ze afkerig van baden tot we hard werkten om haar van gedachten te doen veranderen. Het is een beetje moeilijk omdat badtijd opdringeriger is dan strandtijd.

Hoewel honden een hekel aan baden hebben, moet je ze regelmatig in bad doen om ze gelukkig en gezond te houden. Het is een goed idee om jou hond te trainen om zich op je te richten wanneer het tijd is om te wassen. Dit kan haar zowel houden als naar het bad leiden.

Vergeet niet dat badtijd een gelegenheid is om jou hond kennis te laten maken met nieuwe dingen. Net zoals je uzelf moest leren zwemmen door water met lekkers te associëren, zult je jou hond moeten leren niet bang te zijn voor de douchekop, de badkamervloer, shampoo, schrobben, enzovoort!

Het verstrekken van hands-on hulp

Je kunt jou hond verleiden om verder het water in te gaan met een beloning. Het beste is om een ondersteunende houding aan te nemen met jou handen zodra hun voeten van de grond komen of zodra je ze in het water plaatst. Het belangrijkste om te onthouden als je jou hond leert zwemmen is dat je ervoor moet zorgen dat hun achterwerk op één lijn ligt met hun hoofd – je kunt dit bereiken door één hand achter hun achterwerk te plaatsen en de andere onder hun kin. Om ervoor te zorgen dat jou hond zich veilig voelt, moet je ervoor zorgen dat je ze stabiel houdt, zodat ze niet van je weg bewegen. Blijf koel en overlaad ze met complimentjes.

Terug naar blog