Hoe Kan Mijn Hond Met Andere Honden Spelen?

Hoe Kan Mijn Hond Met Andere Honden Spelen?

Met andere honden spelen is toch wel het leukste voor jou hond. Althans, wanneer dit allemaal vlekkeloos verloopt zonder incidenten. Het ideale scenario van elk baasje is dat honden socialiseren en plezier hebben met andere honden. Wanneer jou hond activiteiten onderneemt die zijn lichaam en hersenen prikkelen, kun je de blijdschap op zijn gezicht zien.

met andere honden spelen

Dit beeld wordt echter doorbroken op het moment dat er voor het eerst ruw gespeeld wordt. Jou hond heeft de vervelende gewoonte om naar andere honden te grommen, te bijten, aan te pakken en te achtervolgen. In plaats van nieuwe vrienden te maken, probeert jou hond zijn dominantie uit te oefenen over de andere honden. Zijn ruige spel heeft nog niet tot een gevecht geleid, maar dat zal binnenkort wel gebeuren. Omdat je niet wilt voorkomen dat hij plezier heeft, is het tijd dat je laat zien hoe hij zich moet gedragen.

Is het mogelijk dat jou hond overdreven agressief is wanneer hij met andere honden speelt?

Soms kan het een uitdaging zijn om onderscheid te maken tussen goed spel en spel dat de grens overschrijdt. Grommen en bijten zijn volkomen natuurlijk gedrag voor honden om te vertonen terwijl ze plezier hebben.

Honden hebben een geheel eigen taal die hen in staat stelt om aan elkaar over te brengen. Omdat mensen niet altijd bedreven zijn in het oppikken van deze subtiele tekens, zou wat een strijd op leven en dood tussen twee speelkameraden lijkt, hun fantastische tijd samen kunnen zijn.

Het probleem ontstaat echter wanneer dat delicate evenwicht wordt verstoord. Zodra een van de honden besluit dat spelen niet meer leuk is, is de kans groter dat de situatie uit de hand loopt. Elke hond is uniek en zelfs hun speelmethoden kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen.

Hier volgen enkele veelbetekenende signalen dat jou hond plezier veel te serieus neemt.

  • Moeiteloos rondspringen vervangen door snelle, effectieve bewegingen
  • Oren naar achteren gespeld
  • De stijfheid van het lichaam

Als je een van deze gedragingen ziet die jou hond vertoont wanneer hij speelse activiteiten uitoefent, bestaat de mogelijkheid dat de situatie precair wordt.

Wat kan ervoor zorgen dat honden zo ruw met andere honden spelen?

Er is een breed scala aan mogelijke verklaringen waarom een hond herhaaldelijk ruw spel zou kunnen spelen. Om te beginnen houdt een aanzienlijk aantal jonge honden zich bezig met ravotten omdat ze hun emoties niet volledig kunnen beheersen. Ze worden zo energiek en hypergestimuleerd door wat er gebeurt dat ze niet anders kunnen dan de controle over zichzelf verliezen. Het is mogelijk dat jou jonge puppy deze periode ontgroeit naarmate hij ouder wordt en een betere impulsbeheersing krijgt.

Een van die verklaringen waarom jonge honden ruw spelen, is omdat ze onbedoeld zijn gesocialiseerd om zich op deze manier te gedragen. Puppy’s worden gedwongen hun gedrag aan te passen om gelijke tred te houden met de tegenhangers van hun oudere hond wanneer ze worden blootgesteld aan ruw spel door meer ervaren honden. Mensen zijn evenzeer verantwoordelijk voor deze foutieve leerervaring in het leven. Ben je ooit betrokken geweest bij een luchtgevecht met je huisdier op de tapijten in de woonkamer? Worstelen is erg leuk, maar het leert jou hond ook hoe hij zich gepast moet gedragen wanneer hij speelt in een gebied dat zo onvoorspelbaar is als het park.

Er is ook het potentieel dat jou hond agressief is tegen andere honden omdat hij zijn dominantie over hen wil laten gelden. In dit specifieke geval speelt hij niet. Dit is een vorm van passieve agressie die op de lange termijn niets positiefs zal bereiken. Voordat je kunt verwachten dat jou hond stopt met proberen de andere honden in de roedel te domineren, moet je eerst uitzoeken waarom hij de behoefte voelt om dit te doen en vervolgens het onderliggende probleem behandelen.

Hoe leer je je hond met andere honden spelen?

De beste methode om ervoor te zorgen dat een hond een gezond speelgevoel ontwikkelt, is door hem te socialiseren als hij nog een puppy is. Puppy’s leren welke soorten spel succesvol zijn en welke niet. Ze schreeuwen het uit van pijn als ze het ervaren. Als een van de kinderen een probleem heeft met iets dat een ander speelkameraadje doet, zullen de andere kinderen dat vertellen. Honden moeten met vallen en opstaan leren omgaan met andere honden en mensen. Als jou hond deze fase al gepasseerd is, hoeft je zich geen zorgen te maken. Het is nog niet te laat om een volwassen hond te leren om op de juiste manier met andere honden om te gaan.

Begin met een houding van gehoorzaamheid als basis

Het verschil tussen achter je hond aan rennen door het park en je stem kunnen gebruiken om hem naar je toe te roepen, is de basis van gehoorzaamheid die je voor hem zorgt. In dit stadium van het proces kun je zijn probleem met spelen niet direct aanpakken. Maar gehoorzaamheid is een essentieel onderdeel. Je moet zeker zijn van de training van jou hond voordat je hem met andere honden laat omgaan.

Zal hij zich zijn herinnering kunnen herinneren, zelfs als hij met andere honden concurreert om aandacht? Zal hij nog steeds aandacht besteden aan wat je te zeggen hebt als hij alleen maar elke hond wil aanvallen die hij kan zien? Als je een “nee” krijgt, is het gepast om je terug te trekken uit het park, zodat je zich kunt concentreren op het ontwikkelen van de gehoorzaamheid van jou hond. Wanneer je en het kind zonder problemen kunnen communiceren, zal het veel eenvoudiger voor je zijn om zijn spel te richten op het meer geschikt maken voor de leeftijd.

Maak er een einde aan voordat het zelfs maar begint

Wanneer je Buster, Fido of Fluffy meeneemt naar het park en ziet dat ze interactie hebben met een andere hond, is het jouw verantwoordelijkheid om goed op te letten wat er aan de hand is. Je moet fysiek spel stoppen voordat het zelfs maar begint te gebeuren. Om dit te bereiken, moet je een goed begrip hebben van de lichaamstaal van jou puppy. Het is jouw verantwoordelijkheid om in te grijpen als je merkt dat hij boos wordt.

Deze indicatoren omvatten stijve lichaamsbewegingen, laag grommen of een intense fixatie in sommige gevallen. Als dat niet werkt, kunt je ook overwegen wat jou hond niet doet met betrekking tot het gedrag. Speelbogen zijn een uitstekende indicator dat iedereen het naar zijn zin heeft. Honden die tijdens het spelen een positieve interactie hebben, zullen meestal rondspringen met hun tong uit hun mond vliegend. Omdat de manier waarop elke hond speelt echter uniek is, moet je erachter komen wat “normaal” is voor je hond en een einde maken aan zijn capriolen zodra de dingen te heet worden. Hij moet begrijpen dat te enthousiast zijn zal resulteren in een time-out.

Onaanvaardbaar gedrag wanneer honden met andere honden spelen

U leert jou hond dat ruw spel acceptabel is door hem toe te staan ermee door te gaan. Het is cruciaal om gebeurtenissen te stoppen voordat ze uit de hand lopen; niettemin moet je ook voorzichtig zijn met betrekking tot de omstandigheden waarin jou hond wordt geplaatst.

Stop met hem naar het park te brengen op de drukste momenten van de dag als je al weet dat hij overdreven opgewonden raakt. Als je zich bewust bent van een bepaalde hond of een bepaald hondenras dat hem waarschijnlijk ruw zal doen spelen, moet je al het mogelijke doen om die hond of dat ras te vermijden (tenminste totdat je verder bent gevorderd in de training). je moet jou hond niet in een scenario plaatsen waarvan je weet dat hij, indien mogelijk, niet adequaat is voorbereid.

Leer een commando genaamd “Blijf”

Samen met “zit”, “blijf” en “kom”, is “rusten” een van de handigste commando’s die je jou hond kunt leren. Als hij het woord ‘settlen’ hoort, weet hij dat het tijd is om te kalmeren, wat hij ook doet:

  • Grommen naar de kat die naast de deur woont.
  • Op en neer springen in afwachting van eten.
  • Klaar om een andere hond in het park te laten zien wie de alfa is.

Victoria Stilwell, die gespecialiseerd is in hondengedrag, raadt aan de instructie van deze keu te beginnen in een gebied zonder afleiding. je kunt jou hond zover krijgen dat hij blijft waar je hem wilt hebben door “rustig” te zeggen en hem met een beloning te lokken. Dit kan door op hun mat te zitten of te staan of te liggen. Nadat hij heeft aangetoond dat hij jou aas betrouwbaar zal volgen, moet je hem vragen om even geduld te hebben voordat je de stimulans geeft. Als zijn houding iets minder dan helemaal kalm is, moet je opnieuw beginnen. Op deze manier kun jij je hond met andere honden veilig laten spelen.

Met voldoende oefening kunt je onderbrekingen in dit patroon opnemen. Probeer hem eerst in de tuin te zetten, dan op het trottoir en ten slotte op een locatie waar hij interactie kan hebben. Introduceer deze veranderingen geleidelijk, en doe dit pas nadat hij blijk heeft gegeven van een constante bereidheid om naar je te luisteren in het stadium ervoor. Jou lange termijndoelstelling zou moeten zijn om de aandacht van jou hond te trekken, ongeacht wat er om hem heen gebeurt, en hem vervolgens te laten settelen wanneer je hem dat zegt.

Terug naar blog