Hoe kan mijn hond afvallen?

Hoe kan mijn hond afvallen?

Om je hond te laten afvallen kun je verschillende manieren toepassen. Let op voeding, beweging en gedrag. Ga eens extra wandelen of probeer eens wat minder te verwennen. Er zijn tal van verschillende mogelijkheden die je hier leest.

Twee miljoen honden worden als huisdier gehouden. Veel van deze viervoeters zijn verwend. Geschat wordt dat ongeveer 35% van de honden te zwaar of zelfs zwaarlijvig is. In deze blog bespreken we de oorzaken en gevaren van overgewicht en hoe je je hond weer in topvorm kunt krijgen.

Overgewicht bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een verkeerde balans tussen voeding en beweging. Overgewicht kan echter ook medische oorzaken hebben. Als uw hond een gezondheidsprobleem heeft, zich plotseling anders gedraagt ​​of duidelijk ongezond is, moet u uw hond laten onderzoeken door een dierenarts. Het is ook verstandig om uw dierenarts te raadplegen als u uw hond op dieet heeft gezet en u nauwelijks merkt dat uw hond afvalt. In dit geval kan een gezondheidsprobleem, zoals een abnormale schildklier, een rol spelen.

Oorzaken van overgewicht bij honden


Is uw hond te dik? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Net als wij wordt overgewicht bij honden veroorzaakt door te veel eten en te weinig beweging. Wanneer uw hond niet genoeg beweegt en weinig energie verbruikt, heeft hij energie over. Als dit elke dag gebeurt, zal uw hond overgewicht krijgen. Waar gaat het mis? Veel hondenbezitters vullen hun voerbak zonder op de verpakking te lezen hoeveel voer er voor hun hond is toegestaan. Meestal staat op de verpakking vermeld hoeveel voer een hond van een bepaald gewicht per dag mag eten.

Het is verstandig om voedsel af te wegen met een maatbeker. Zo geef je nooit onnodig teveel. Dan komen we met die smekende blik van je trouwe viervoeter. Hierdoor slagen honden er vaak in om een ​​extra snack te krijgen. Maar deze snacks bevatten vaak veel energie waardoor honden te dik worden. Gebruik daarom bij het trainen en wandelen speciale trainingscookies, een kleine bonus. Eigenaren vergeten wel eens dat een speeltje of een aai over het hoofd ook als beloning kan worden gezien. Het hoeft dus niet altijd een koekje te zijn. Wat je ook kunt doen is het eten wegen en in een kom doen. Als je daarna gaat wandelen of sporten, eet dan gewoon een paar stukjes van je dagelijkse voeding.

Minder eten voor het afvallen

Naast voer kan te veel eten ook leiden tot gewichtstoename, omdat de hond dan veel minder energie heeft. Een gecastreerde hond mag meestal een derde minder eten dan voorheen. U kunt ervoor kiezen om over te schakelen naar specifieke voedingsmiddelen zodra ze gepureerd of gekookt zijn. Natuurlijk speelt ook de leeftijd van uw hond een rol. Een oudere hond heeft minder energie, wat resulteert in kortere wandelingen, minder spelletjes en meer slaap. Ten slotte hebben sommige rassen meer kans om aan te komen dan andere. Enkele voorbeelden zijn de Beagle, Teckel, Cavalier King Charles Spaniel, Duitse Herder en Labrador Retriever.

Heeft mijn hond overgewicht?


Er zijn verschillende signalen waaraan u kunt zien dat u te zwaar bent. Ten eerste is de lichaamsconditie bij honden met een gezond gewicht anders dan bij zwaarlijvige honden. U kunt zien hoe deze vorm eruit zal zien in de onderstaande afbeelding. U kunt ook het ideale gewicht van uw hond berekenen, gegeven door uw dierenarts. Natuurlijk varieert het ideale lichaamsgewicht van ras tot ras, maar ook tussen mannetjes en vrouwtjes van hetzelfde ras. Als u een gemengd ras of dode hond heeft, kan het moeilijk zijn om het exacte gewicht te berekenen. In dit geval is het erg handig dat een expert contact met u opneemt.


Als u uw hond van bovenaf bekijkt, zou u de grootte achter de ribben moeten kunnen zien. Als u uw hond vanaf de zijkant bekijkt, steekt de buik achter de ribben uit. U kunt ook voelen of uw hond te groot is. Dit is vooral handig voor langharige rassen. De vorm van het lichaam is dan niet duidelijk door de vacht heen te zien. Als je je hond aait, kun je zijn ribben voelen, maar ze kunnen hem niet zien. Dan is je hond te mager. Voel je de ribben niet meer? Dan is je hond te groot. Een hond met overgewicht zal minder fit zijn dan een gezonde hond.

U zult merken dat uw hond tijdens het wandelen sneller vermoeid raakt en lange tijd niet wil spelen. Ook zal een zwaarlijvige hond tijdens de hete zomermaanden sneller opwarmen en zal uw hond eerder gaan hijgen. Honden die een paar extra kilo’s zijn aangekomen, zijn vaak erg op eten gericht en hebben daarom vaak trek. Staat je trouwe viervoeter naast je zodra je iets hoort ritselen? Doet hij zijn ogen wijd open en begint hij zelfs te kwijlen? Nou, dan weet je genoeg. Wanneer je schattige hondje zelfs maar opmerkingen krijgt op straat over zijn “spannende looks”, weet je het zeker: mijn hond moet afvallen.

De eerste stap is het wegen van uw hond. Dit kan bij uw dierenarts, maar vaak ook bij uw plaatselijke Dierenspeciaalzaak. Dan kan uw dierenarts of winkelspecialist het ideale gewicht voor uw hond bepalen. U kunt individuele schalen gebruiken voor kleine rassen. Kan de hond niet stil zitten? Pak het dan op en ga samen staan. Stap dan alleen op de weegschaal en trek uw eigen gewicht af van het gewicht van uw gewricht. Uw hond is te zwaar als hij vijf tot tien procent meer weegt dan zijn ideale gewicht. Tussen de vijftien en twintig procent heeft het over obesitas of obesitas.

Honden met overgewicht: gevaar en risico


Het motto “dikke mensen zijn de samenleving” wordt ook vaak toegepast bij honden met overgewicht die er gezellig en ontroerend uitzien met hun wiegende buik. Maar niets is minder waar! Onderzoek toont aan dat honden met overgewicht gemiddeld twee jaar minder leven dan magere honden. En natuurlijk wil je je hond zo lang mogelijk bij je houden. Bovendien loopt een hond met overgewicht risico op bepaalde ziekten en aandoeningen. Zo slijten de gewrichten van een zwaarlijvige hond veel sneller en heeft hij vaak last van vetophoping en huidziektes.

Honden met overgewicht hebben ook moeite met ademhalen en hebben een slechte lichamelijke conditie. Bij vrouwelijke honden kan overgewicht leiden tot problemen tijdens de zwangerschap en in sommige gevallen moeten puppy’s worden bevallen via een keizersnede. Veel eigenaren realiseren zich niet dat de algehele verdediging van hun hond overgewicht is. Honden worden sneller ziek en wonden genezen minder. Allemaal dingen die je je geliefde viervoeter wilt redden.

Mijn hond moet afvallen, maar hoe?


Afvallen of uw hond op een gezond gewicht houden kan op verschillende manieren. U kunt beginnen met het geven van dieetvoer aan uw hond. Het is belangrijk dat u de porties goed afweegt zodat uw hond minder energie verbruikt. Vaak kan de dagelijkse voeding in meerdere porties worden verdeeld. U kunt dit bespreken met uw dierenarts. Het voordeel van dieetvoeding is dat uw hond doorgaans een normale hoeveelheid voer krijgt. Dus hij zal geen honger hebben. Ook krijgt hij met dit voer alle vitamines en mineralen binnen die hij nodig heeft.

Snacks moeten tot een minimum worden beperkt. Als je een tussendoortje geeft, zorg er dan voor dat het een verantwoord tussendoortje is met weinig koolhydraten. Door iemand aan te wijzen om uw hond en snacks te voeren, kunt u precies bijhouden wat uw hond elke dag krijgt. U kunt ook een snoeppot met snacks bereiden die uw hond elke dag kan eten. Zo kan het hele gezin de hond heerlijke lekkernijen voeren. Dus natuurlijk geldt: verdwijnen is verdwijnen! Als u uw hond wilt belonen of wilt gaan trainen, kunt u het voer ook gewoon van zijn gewicht afscheppen. Ze vinden het meestal best lekker! Laat je niet verleiden door de smekende blik.

Naast voeding is beweging even belangrijk voor het afvallen

Als uw hond te zwaar is, heeft hij meer beweging nodig. Je kunt voedsel bijvoorbeeld in een speciale bal doen of ze in veel kleine dozen in huis verdelen. Op deze manier moet de hond “werken” voor zijn eten. Spelen is ook bewegen! Apporteren, frisbee spelen, langs de fiets rennen of gewoon trekken: alle extra bewegingen zijn inbegrepen. Daarnaast is spelen goed voor de band tussen baasje en hond. En zo simpel als dat klinkt, maar ook regelmatig een extra afstand lopen. Wandelen stimuleert uw hond zowel mentaal als fysiek.

Natuurlijk moet je de hoeveelheid beweging die je hond krijgt aanpassen en kijken wat hij aankan. Houd rekening met de beperkingen, gewrichtsconditie en leeftijd van uw hond. Heeft uw hond overgewicht of obesitas? Dan is zwemmen een betere optie dan wandelen en rennen. In water ondersteunt het zijn eigen gewicht niet en is het beter voor de gewrichten. Ook kan de hond zich vrijer bewegen en zijn spieren trainen. Is jouw hond geen waterrat? U kunt dan een reddingsvest aantrekken voor extra ondersteuning. Sommige honden houden ervan om alleen te zwemmen en baantjes te rennen. Andere honden hebben wat meer stimulatie nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een drijvend hondenspeelgoed.

Zodra de hond afvalt en zijn conditie verbetert, kun je zwemmen afwisselen met wandelen en fietsen. Naast fietsen leren lopen moet eerst worden geleerd. U dient de afstand langzaam op te bouwen en een fietsenrek aan te schaffen, zodat uw hond veilig met u naast de fiets kan rijden. Een hond met overgewicht door een slechte balans tussen voeding en beweging moet afvallen met speciaal voer en eventueel minder en meer bewegen. Houd er rekening mee dat gewichtsverlies geleidelijk gaat. Hiervoor kunt u een gewichtsverlies van één tot twee procent van uw lichaamsgewicht per week aanhouden. Te snel afvallen kan tot complicaties leiden en is niet bevorderlijk voor de algehele gezondheid van uw hond.

Terug naar blog