Hoe jij je hond zich laat gedragen in het openbaar

Hoe jij je hond zich laat gedragen in het openbaar

Voordat je je in het openbaar begeeft, moet je de basisvaardigheden bijspijkeren. Jou hond moet worden blootgesteld aan verschillende prikkels.

Zoek een huisdiervriendelijke locatie en zorg dat je altijd je trainingstas klaar hebt staan. Kijk uit voor eventuele gevaren in de omgeving. Tips voor spreken in het openbaar: Voorbereiding is de beste verdediging.

Leer de basiscommando’s

Als eerste stap moet je jou hond enkele eenvoudige instructies leren. Als je met jou hond gaat wandelen, moet hij onder jou controle blijven. Dit betekent meer dan hem gewoon aan de lijn houden.

Je brengt jou hond, jezelf en anderen in gevaar als hij niet in staat is of niet bereid is te luisteren naar volledige bevelen die hem worden gegeven. Onze honden hebben veel baat bij het leren van de volgende commando’s: “zit”, “blijf”, “ga liggen”, “stil” en “niet springen”.

Verbrand de extra energie van jou hond!

Het zal je verbazen hoeveel hondeneigenaren hier niet bij stilstaan, ook al lijkt het vanzelfsprekend. Het zal moeilijk zijn voor jou hond om een rustige houding aan te nemen wanneer hij geconfronteerd wordt met onbekende mensen en andere dieren in een nieuwe omgeving.

Organiseer, voordat je met jou hond gaat wandelen, een activiteit waarmee hij wat van zijn extra energie kan verbranden. Daardoor zal hij meer ontspannen zijn, de ervaring zal aangenamer zijn, en hij zal beter leren hoe hij zich moet gedragen als hij mee mag.

Bella was altijd een energieke puppy die tijdens haar eerste maanden voortdurend wilde spelen en socialiseren met anderen. Terwijl ik haar net zo snel ergens mee naartoe had kunnen nemen en de hele tijd met haar had kunnen vechten om haar in het gareel en thuis te houden, begon ik haar in plaats daarvan eerst uit te putten voordat ik haar meenam.

Als ik met vrienden uit eten ging, nam ik haar een uur te vroeg mee naar het hondenpark om haar te laten socialiseren met de andere honden. Als ik met haar naar de brouwerij ging, nam ik haar mee voor een paar kilometer wandelen net voordat ik ging. Ze gedroeg zich perfect zolang ze slaapgebrek had of anderszins uitgeput was. Toen ze eenmaal leerde dat ze stil moest zitten als ze met mij op stap was, plande ik geen activiteiten meer van tevoren.

Gebruik een “afleider” voor jou hond

Het meenemen van een afleiding is essentieel als je een jonge pup hebt of een hond die moeite heeft om tot rust te komen of onrustig wordt als hij alleen gelaten wordt. Met pindakaas gevulde kauwbotten en Kongs zijn een van mijn favorieten.

Toen ik Bella een bot uit mijn tas gaf toen ze onrustig werd tijdens het eten, zal ik de blik op het gezicht van mijn vriend me altijd bijblijven. Bella was meteen bezig en bleef daarna nog uren bezig; ook al zag het er vast komisch uit.

Mijn vriend en ik vergeleken het gekscherend met het geven van fopspenen aan pasgeborenen, zodat ze niet zouden huilen. Kies een afleiding die de mensen om je heen niet ergert als je je keuze maakt. Met andere woorden, misschien moet je dat piepende speeltje maar niet meenemen.

Neem beloningen voor goed gedrag mee

Zorg ervoor dat je snacks bij de hand hebt om goed gedrag in het openbaar te belonen, net zoals je jou hond zou belonen als hij op verzoek zit of als hij in de bench gaat wanneer dat wordt gevraagd. Ruikende trainingssnoepjes zijn mijn favoriet.

Maak een “Trainingstas

Organiseer en vul je trainingstas aan voordat je weggaat. Dit moet een compacte rugzak zijn, geen tas, zodat je jou handen vrij hebt om de riem en de traktaties voor jou hond te manoeuvreren. Handdoeken, poepzakjes, een beloningszakje, snacks, jou clicker, een schoon waterbakje en al het andere dat je nodig zou kunnen hebben, moeten er altijd in zitten.

Hondenuitstapjes en trainingen kunnen toegankelijker worden gemaakt door deze tas te verdelen in een “training” en “uitjes” gedeelte, zodat je onderweg vers water en lekkers bij de hand hebt. Zorg voor contant geld en een lege plastic etensbak als je snel moet betalen en een restaurant moet verlaten.

Kijk uit voor gevaren

Vermijd de gangpaden met chemicaliën en kunstmest in bouwmarkten, zodat jou hond niet in contact komt hiermee. Je hond kan het namelijk inslikken als hij aan zijn poten likt.

Voordat jou hond iets eet dat een allergische reactie of maagproblemen kan veroorzaken, moet je onder de tafel kijken om te zien of daar geen voedsel of afval is gevallen. Als je wilt voorkomen dat jou hond spullen uit de winkelrekken steelt waarvoor je moet betalen, zal je al jou aandacht op hem moeten richten en niet op andere mensen.

Zoek een huisdiervriendelijke accommodatie

Veel bedrijven, waaronder sportwinkels, bouwmarkten, woninginrichtingscentra en boekhandels, staan toe dat je jou hond meeneemt. Je kunt dus proberen jou hond mee te nemen naar een van deze locaties om te zien hoe hij zou reageren. Bovendien zijn er steeds meer restaurants en cafés die huisdiervriendelijk zijn, dus je kunt overwegen om deze te bezoeken.

Conclusie

Het is niet zo moeilijk als de meeste huisdiereigenaren denken om hun huisdieren te laten wennen aan andere locaties. Het is van cruciaal belang om rekening te houden met alle ideeën en activiteiten die hierboven zijn beschreven. Zo kun je het trainingsproces gemakkelijker, minder tijdrovend en plezieriger maken voor jou huisdier.

Je wilt misschien geen tijd meer besteden nu je meer weet over de dingen die je kunt – en moet – doen. Begin met het eerste advies dat we je gaven: zorg ervoor dat jou hond de meest commando’s  kent. Werk vanuit hier naar een hoger niveau.

Terug naar blog