Heeft mijn hond een spijsverteringsprobleem?

Heeft mijn hond een spijsverteringsprobleem?

Hoe herken je spijsverteringsproblemen bij je hond? Een van de meest voorkomende redenen om met een hond naar de dierenarts te gaan, is omdat het dier gezondheidsproblemen heeft.

Wees je bewust van de symptomen van angst.

Er zijn duidelijke symptomen dat jou hond spijsverteringsproblemen heeft. Als jou hond een van deze symptomen vertoont, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken met jou dierenarts.

 • Braken
 • Symptomen zoals diarree of dunne ontlasting
 • Verandering van iemands eetlust
 • Winderigheid
 • Gorgelende maag
 • Constipatie
 • Een plotseling gebrek aan activiteit of een staat van droefheid

Houd er rekening mee dat huisdieren af en toe extra symptomen kunnen vertonen, zoals een jeukende huid of oren, dus let op hun gedrag.

Wat veroorzaakt spijsverteringsproblemen bij honden?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor spijsverteringsproblemen, en elk van deze aandoeningen kan ervoor zorgen dat jou hond zich een stuk minder goed voelt. De volgende zijn enkele van de meest voorkomende factoren die leiden tot spijsverteringsziekten en maagproblemen bij honden.

Voedselveiligheid

Een reactie op een item in het voer dat het lichaam van jou hond niet goed verdraagt, kan zich in sommige gevallen manifesteren als voedselovergevoeligheid. Een ongunstige voedselreactie, of AFR, is een andere naam voor deze aandoening. Dit wijdverbreide probleem kan worden veroorzaakt door het immuunsysteem of door iets anders dan het immuunsysteem.

Voedselovergevoeligheden zijn een persoonlijk probleem; hoewel elke hond uniek is, worden de meeste voedselgevoeligheden veroorzaakt door standaardcomponenten waaraan jou hond is blootgesteld, zoals rundvlees, kip, zuivelproducten of tarwe. jou hond kan voedselallergieën hebben als hij regelmatig moet braken of diarree heeft, vooral vlak na het eten.

Stress bij honden

Net zoals sommige mensen gevoeliger zijn voor verandering dan anderen, zijn bepaalde honden dat ook. Er zijn veel factoren die een hond angstig kunnen maken. Een verscheidenheid aan ongunstige effecten, waaronder verstoringen van de spijsvertering, kan worden veroorzaakt door langdurige of herhaalde kortdurende of zelfs chronische stress. De volgende zijn veelvoorkomende oorzaken van stress bij honden:

Wijzigingen in de gewone gang van zaken (blootstelling aan nieuwe mensen, plaatsen of dingen, een nieuwe baby, huisgasten, veranderingen in het huishouden).

Luide geluiden (zoals vuurwerk of onweer).
Verandering in de omgeving (verhuizen of op vakantie gaan).
aantasting van de persoonlijke ruimte (verstoring bij het rusten, of te veel knuffelen en kussen).
Afstand nemen van gezinsleden (verlatingsangst creëren).

Andere mogelijke oorzaken bij spijsverteringsproblemen bij je hond

 • Maagzwelling en ongemak bij jou hond als gevolg van een ontsteking (gastritis)
 • Ontsteking van de dikke of de dunne darm van jou hond (enteritis, colitis)
 • Een abnormaal hoog aantal bacteriekolonies dat in de darmen van jou hond groeit
 • Pancreatitis, vaak bekend als een ontsteking van de alvleesklier, kan bij jou hond voorkomen als hij niet genoeg verteringsenzymen aanmaakt.

Hoe kunt je het spijsverteringsprobleem kunt verhelpen?

Raadpleeg eerst de dierenarts van jou hond over mogelijke behandelingen voor spijsverteringsstoornissen als je reden hebt om aan te nemen dat jou hond een van deze symptomen ervaart.

Met behulp van enkele van deze tips kunt je jou hond verder helpen door het aantal stress-triggers in zijn omgeving te verminderen.

Houd jou gebruikelijke schema aan

Honden zijn dol op routine en structuur. De wetenschap dat hij kan voorspellen wanneer je thuiskomt, wanneer de maaltijden zullen verschijnen en wanneer het tijd is om te gaan wandelen, kan hem veel helpen bij het vinden van orde en sereniteit in zijn dagen.

Socialiseren

Wanneer honden op de juiste manier zijn gesocialiseerd, zijn ze blootgesteld aan verschillende mensen, dieren, bezienswaardigheden, geluiden en situaties. Toch hebben ze ook positieve associaties gekregen met deze gebeurtenissen. Dit staat bekend als ‘ervaringsleren’. Het zal veel eenvoudiger zijn voor jou hond om zijn kalme toestand te behouden als je wandelingen en andere activiteiten voor hem leuk maakt om aan deel te nemen.

Diverse accessoires

Verschillende apparaten op de markt zijn ontworpen om honden te helpen beter om te gaan met stressvolle situaties. Deze goederen variëren van plug-in diffusers tot acupressuurjassen of “angstvesten”, en er zijn verschillende methoden die jou hond kunnen helpen om zich meer op zijn gemak te voelen. Deze producten behandelen niet de onderliggende oorzaak van het probleem; in plaats daarvan kunnen ze helpen de dagelijkse stress aan te pakken of hoe een hond erop reageert.

Confronteer jou stress waar het het meest comfortabel is: met jou hond!

Wanneer jou hond veel stress heeft, kan hij zijn inwendige organen aantasten. De hersenen zijn verantwoordelijk voor het produceren van de chemicaliën die de “Stress!” signaal naar andere delen van het lichaam, inclusief het spijsverteringsstelsel. Desalniettemin kan het dieet dat jou hond eet, een aanzienlijke invloed hebben op zijn gezondheid. Gestreste honden kunnen baat hebben bij kalmerende componenten zoals bijvoorbeeld melkeiwit. Voedingsmiddelen die zijn geproduceerd met gemakkelijk verteerbare elementen kunnen rustgevend zijn voor maagklachten. Praat met jou dierenarts over de mogelijkheid dat het veranderen van het voedsel dat jou hond eet, de nodige verlichting kan bieden.

10 manieren om het spijsverteringsprobleem bij je hond te verbeteren

Het spijsverteringskanaal van jou hond herbergt honderden verschillende soorten ziektekiemen. Het darmmicrobioom verwijst naar de gemeenschap van micro-organismen en bacteriën. Gewicht, spijsvertering, het vermogen om voedingsstoffen op te nemen en zelfs de geestelijke gezondheid worden allemaal beïnvloed door het microbioom van jou hond.

Aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen kunnen worden veroorzaakt door een microbioom dat uit balans is. Het verbeteren van de spijsvertering en darmgezondheid van jou hond zijn essentiële stappen bij het voorkomen van ziekten. We bieden tien strategieën voor een optimale spijsvertering voor honden.

 • Rauw eten
 • Probiotica
 • Gefermenteerd Voedsel
 • Prebiotica
 • Gebruik kruiden in plaats van ontwormingsmiddelen
 • Vermijd onnodige vaccins.
 • Voed geen mensenvoedsel
 • Let op de ingrediënten
 • Ga graanvrij
 • Stress verminderen

Het verbeteren van de spijsvertering van jou hond zal een positieve invloed hebben op hun algehele kwaliteit van leven. Als je deze tien suggesties voor het verbeteren van de spijsvertering van honden opvolgt, zal jou huisdier je dankbaar zijn. Het zal hun algemene gezondheid verbeteren, maar het zal ook hun immuunsysteem versterken en hun stoelgang helpen reguleren, wat allemaal zal bijdragen aan de ontwikkeling van een gezonde en gelukkige hond.

Terug naar blog